imigranti post brexitMarea Britanie, dar si alte state membre UE, intensifica pregatirile pentru Brexit
Marea Britanie a inceput marti inregistrarea a mii de cetateni comunitari ce doresc sa-si legalizeze situatia pentru a putea ramane in aceasta tara dupa Brexit, intr-un program-pilot menit sa testeze sistemul de imigratie pe care guvernul de la Londra spera sa-l faca deplin operational pana la sfarsitul anului, a anuntat Ministerul britanic de Interne.

Si alte state se pregatesc pentru iesirea Regatului Unit din UE.

Circa 4.000 de europeni pot deja sa inainteze cererile pentru a primi statutul de rezident permanent in Marea Britanie, un proces care in lunile urmatoare ar trebui sa devina accesibil tuturor celor circa 3,8 milioane de cetateni comunitari care locuiesc in aceasta tara.
In aceasta etapa de proba pot participa cetateni europeni care lucreaza in sistemul medical NHS din nord-vestul Angliei, precum si studenti si personal de la trei universitati din Liverpool.
Acele persoane care doresc sa ramana in Marea Britanie dupa iesirea acesteia din Uniunea Europeana trebuie sa-si programeze o intalnire cu un reprezentant al Ministerului de Interne, care ii va ghida in acest proces. Atunci cand sistemul va fi deschis pentru toti cetatenii comunitari, intregul proces va putea fi realizat pe internet, fara o astfel de intalnire.
Aplicatiile vor costa 65 de lire pentru adulti si 32,5 lire pentru minorii sub 16 ani.

Guvernul britanic a precizat deja ca cetatenii UE si membrii familiilor lor care la finele lui 2020 se vor afla de cel putin cinci ani in Marea Britanie vor putea cere "settled status", care le va permite sa traiasca si sa munceasca in Marea Britanie pe termen nedefinit. Cei veniti pana la 31 decembrie 2020, dar de mai putin de cinci ani, vor putea ramane pana la implinirea acestui termen, dupa care vor putea solicita la randul lor noul statut.

In cazul in care Regatul Unit va iesi din UE fara un acord, scenariu tot mai posibil, utilizatorii de carti de credit din Marea Britanie ar putea fi obligati sa plateasca o „taxa pentru Brexit" care se va ridica la aproximativ 166 milioane de lire sterline, potrivit documentelor publicate recent de guvernul britanic, potrivit Independent. Companiile si persoanele fizice ar putea, de asemenea, sa se confrunte cu costuri mai ridicate pentru plati transfrontaliere mai lente, deoarece Marea Britanie va pierde accesul la infrastructuri bancare esentiale. Informatia este inclusa intr-un pachet consistent de documente de evaluare emise recent de guvern, care a semnalat, de asemenea, posibilitatea introducerii unei serii de noi impozite care ar trebui platite de comercianti, noi regimuri birocratice si controale asupra marfurilor exportate si importate din UE.

Theresa May vorbeste din nou despre un Brexit fara acord

Premierul britanic Theresa May a declarat marti ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana anul viitor fara un acord „nu va fi un capat de lume”, dupa ce ministrul britanic de Finante, Philip Hammond, a declarat saptamana trecuta ca acest lucru ar dauna grav economiei, relateaza Sky News. Declaratiile premierului britanic au fost facute inaintea plecarii acesteia in Africa, unde va avea o serie de intalniri oficiale pentru a discuta despre relatiile comerciale post-Brexit.
Theresa May a declarat marti ca informatiile transmise de ministrul Philip Hammond nu mai sunt de actualitate. Premierul britanic considera ca iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar fara un acord „nu va fi la fel de usor precum o plimbare in parc, dar nu va fi nici un capat de lume”. Aceasta a declarat in mai multe randuri ca iesirea din UE fara un acord este o alternativa mai buna decat parasirea Blocului comunitar cu un acord prost facut. „Cred ca este de la sine inteles ca Guvernul se pregateste si pentru scenariul iesirii din UE fara un acord, deoarece nu stim care va fi rezultatul negocierilor”, a adaugat aceasta.

Franta se pregateste in caz de Brexit dur

Primul ministru francez Edouard Philippe a cerut ministrilor sai sa pregateasca masuri de interventie in cazul in care nu se va ajunge la un acord privind Brexit, informeaza Reuters.
Franta spera ca Marea Britanie va ajunge la un acord cu partenerii sai din Uniunea Europeana la iesirea din bloc, dar trebuie sa fie pregatita daca nu, a transmis Cabinetul lui Philippe.

Intr-o reuniune a guvernului convocata pentru a discuta despre acest lucru, Philippe „a insarcinat ministrii sa pregateasca masurile de interventie care ar fi necesare ... pentru a atenua dificultatile legate de aceasta provocare fara precedent“, a spus acesta. Masurile ar include facilitarea sederii cetatenilor britanici care traiesc in prezent in Franta si asigurarea unor controale fara probleme la frontiera, se arata in declaratie.
Guvernul va cere parlamentului in urmatoarele saptamani sa-i permita sa le adopte prin decret. De asemenea, Franta va trebui sa ia masuri pentru a face un bilant al Brexit, chiar daca exista o intelegere, se afirma in declaratie, fara a oferi detalii. Presedintele Emmanuel Macron a declarat luni, ca pastrarea unitatii UE a fost mai importanta decat crearea unei relatii stranse cu Marea Britanie post-Brexit.
Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE in martie 2019.
Sursa:adevarul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head