Alex Salmond scotiaFostul premier scotian, acuzat de agresiuni sexuale, a demisionat din Partidul National Scotian
Fostul prim-ministru scotian Alex Salmond, acuzat de agresiuni sexuale, si-a anuntat miercuri demisia din Partidul National Scotian (SNP) pentru a nu aduce prejudicii acestei formatiuni, transmit AFP si dpa.

Acuzatiile se refera la fapte ce ar fi fost comise de fostul lider nationalist scotian in 2013, in timpul mandatului de sef al guvernului.

Potrivit editiei din 24 august a cotidianului scotian Daily Record, doua membre ale echipei lui Alex Salmond au denuntat fapte de agresiune sexuala ce ar fi avut loc mai ales la resedinta oficiala a premierului scotian.

Salmond, in varsta de 63 de ani, a respins acuzatiile si a initiat contestarea in justitie a unei proceduri lansate impotriva sa de guvernul scotian.

Dupa o ancheta interna, actualul guvern scotian, condus de Nicola Sturgeon, si ea membra a SNP, a raportat aceste acuzatii la politie.

Intr-un mesaj video difuzat miercuri pe o retea de socializare, Alex Salmond afirma ca a luat decizia de a parasi SNP pentru a preveni o ''divizare interna'' si atacuri politice impotriva formatiunii.

''Nu am intrat in politica pentru a facilita atacurile opozitiei impotriva SNP si, data fiind reluarea lucrarilor parlamentului saptamana viitoare, mi-am prezentat demisia pentru a indeparta acest subiect de atac din partea opozitiei'', a explicat el.

''Mai ales, sunt constient ca, daca partidul s-ar simti constrans sa ma suspende, aceasta ar provoca o importanta divizare interna'', a adaugat Salmond.

El a dat asigurari ca intentioneaza sa redevina membru al SNP ''de indata ce voi fi avut posibilitatea de a-mi apara onoarea''.

Alex Salmond, care a condus executivul scotian intre 2007- 2014, a anuntat vineri pe Twitter ca a depus un recurs judiciar impotriva guvernului, contestand legalitatea anchetei interne conduse de secretara permanenta a guvernului.

''Aceasta procedura este atat de injusta, incat nu mi s-a permis sa vad si, prin urmare, sa contest acuzatiile aduse impotriva mea'', a afirmat el.

Salmond a demisionat din fruntea guvernului in septembrie 2014, la cateva saptamani dupa esecul referendumului de independenta desfasurat in Scotia.
El a ramas in atentia opiniei publice ca personalitate mediatica, atragand o controversa anul trecut cand a devenit gazda emisiunii ''The Alex Salmond Show'' la televiziunea Russia Today, finantata de Kremlin.
Sursa:Agerpres, Foto:dailyrecord.co.uk

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head