theresa mayTheresa May avertizeaza ca europenii care vor veni post-Brexit nu pot avea drepturi depline
Premierul britanic Theresa May i-a avertizat pe cetatenii europeni care vor sosi in Regatul Unit dupa Brexit-ul de anul viitor ca ar putea sa nu beneficieze de unele drepturi, o pozitie care anunta o confruntare cu Uniunea Europeana cu privire la tratamentul acordat europenilor in perioada de tranzitie, transmite Reuters.

 

Uniunea Europeana a avertizat Londra ca cetatenilor statelor membre ar trebui sa li se garanteze drepturi depline de rezidenta in Marea Britanie in cei doi ani ai perioadei de tranzitie post-Brexit. Theresa May a indicat insa ca cetatenii europeni care vor sosi in Marea Britanie dupa martie viitor vor fi tratati in mod diferit de cei stabiliti deja in aceasta tara.

'Persoanele care au venit in Regatul Unit atunci cand eram membri ai UE si-au stabilit anumite asteptari - au facut o alegere de viata si si-au stabilit anumite asteptari', le-a declarat ea reporterilor inaintea vizitei in China. 'Sunt foarte clara ca exista o diferenta intre acei oameni care au sosit inainte ca noi sa iesim (din UE) si cei care vor veni cand stiu deja ca Regatul Unit nu mai este membru al UE', a adaugat ea.

Acord de tranzitie

Acesta este un potential obstacol pe care Marea Britanie si UE trebuie sa-l depaseasca pentru a ajunge la un acord de tranzitie, care le vor da celor doua parti timpul de a se pregati pentru impactul pe termen lung al Brexit-ului. Multi sustinatori ai Brexit-ului se arata ingrijorati ca rezultatul referendumului din 2016 ar putea fi deturnat prin planul de a aduce putine modificari relatiei actuale imediat dupa ce Marea Britanie va iesi oficial din Uniune, la 29 martie 2019.

Theresa May a respins insa aceste ingrijorari. 'Ei nu au votat pentru ca nimic sa nu se schimbe atunci cand vom iesi din UE. Ceea ce facem acum este ceea ce poporul britanic i-a cerut guvernului sa faca, si anume sa livreze Brexit-ul', a subliniat premierul britanic.

In replica, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a avertizat ca 'drepturile cetatenilor in timpul perioadei de tranzitie nu sunt negociabile'. 'Pentru ca tranzitia sa functioneze', nu pot exista 'doua seturi de drepturi pentru cetatenii UE', a declarat Verhofstadt pentru cotidianul The Guardian, citat de BBC News.
Sursa:dcnews.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head