iarna uk cod galbenSute de scoli inchise, drumuri blocate, zboruri anulate in UK
Sute de scoli din UK au fost inchise si soferii sunt avertizati de haosul ce se produce din cauza caderilor de zapada si a temperaturilor ce au ajuns la -15 grade Celsius.

 

Nu mai putin de 50.000 de pasageri ai British Airways au ramas blocati pe Aeroportul Heathrow. In nordul Angliei temperaturile au coborat pana la -12,2 grade Celsius, mii de locuinte au ramas fara electricitate.
Temperaturile scazute, zapada si gheata au afectat calatoriile in interiorul Marii Britanii, existand probleme pe sosele, cai ferate si aeroporturi.
Motociclistii au fost avertizati de dezastrul de pe sosele, luni, in timp ce zapada s-a transformat in gheata din cauza temperaturilor sub zero grade.

Societatea de Cai Ferate a anuntat ca conditiile meteo au afectat deplasarea atat in Anglia, cat si in Tara Galilor, toate serviciile fiind date peste cap.
Zapada si gheata au facut sa creasca cu 42% numarul accidentelor pe soselele din tara, duminica, ceea ce a condus la cresterea cu 50% a numarului de cereri de despagubire din partea societatilor de asigurare , scrie The Independent.

Liniile aeriene si cateva dintre aeroporturile din Marea Britanie au avertizat pasagerii despre intarzieri si anulari ale zborurilor, dar pana acum nu s-a inregistrat uin blocaj complet al soselelor cum s-a intamplat in weekend.
Aeroporturile Luton, Stansted, Birmingham si East Midlands au fost nevoite sa anuleze toate zborurile, duminica, iar angajatii au deszapezit pistele de decolare. Luni dimineata, ele au fost redeschise, dar exista avertizari ca zapada ar putea produce si alte probleme.
Peste 7.800 de locuinte din regiunea Midlands, Tara Galilor si sud-vestul Angliei nu au curent electric, dupa ce in weekend firma Western Power Distribution (WPD) a anuntat ca a reconectat la curent 2.000 de locuinte. (Sursa:evz.ro)

Atentionare: Cod galben de ninsoare in UK

MAE informeaza cetatenii romani care se afla, calatoresc sau tranziteaza Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord ca Institutul Britanic de Meteorologie a emis un cod galben de ninsori abundente.

Conditiile meteorologice vor afecta, intr-o prima etapa, regiunea de nord, urmand ca, treptat, ninsorile sa se extinda in partea de sud iar in aceasta zona sa se transforme in ploaie. Stratul de zapada poate atinge intre 2 si 5 cm la altitudini de peste 100 m, pe suprafete acoperite deja cu polei/gheata, informeaza MAE.

Autoritatile britanice avertizeaza ca, din cauza ninsorilor si a vantului, exista posibilitatea producerii de intarzieri sau anulari ale unor zboruri pe aeroporturile din regiunile nord si sud, afectate de conditiile meteorologice nefavorabile. De asemenea, Institutul britanic de Meteorologie avertizeaza cu privire la conditiile de polei pe infrastructura rutiera.

MAE le recomanda cetatenilor romani sa urmareasca starea vremii pe portalul https://www.metoffice.gov.uk/public/weather/warnings si sa se informeze de pe pagina de internet a Politiei Metropolitane cu privire la starea drumurilor, precum si de pe paginile de Internet ale aeroporturilor de unde urmeaza sa decoleze.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra: +442076027328; +442076029833; +442076036694; +442076025193; +442076030572; +442076022065, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de operatorii Call Center in regim de permanenta.
Cetatenii romani care se confrunta cu o situatie cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord: +447738716335.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://londra.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate au la dispozitie aplicatia 'Calatoreste in siguranta' (disponibila gratuit in 'App Store' si 'Google Play'), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.(Sursa:dcnews.ro)

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head