t.may premierMay cere o tranzitie de 2 ani pentru Brexit, timp in care se va pregati si un nou regim al imigratiei
Premierul britanic Theresa May a subliniat vineri, intr-un discurs pe tema Brexitului, sustinut la Florenta, ca Marea Britanie va continua sa contribuie la bugetul Uniunii Europene pana in anul 2020 si ca doreste o perioada de tranzitie de doi ani in procesul de iesire din blocul comunitar.

 

In aceasta perioada, imigrantii comunitari vor putea sa ramana si sa munceasca in Marea Britanie, insa va exista un sistem de inregistrare a lor ca etapa premergatoare a unui nou regim privind imigratia.
'Oamenii, mediul de afaceri si serviciile publice ar beneficia astfel de o perioada de adaptare pentru schimbarile in relatiile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana', a explicat Theresa May.

In ceea ce priveste suma de bani pe care Marea Britanie o va plati in contul obligatiilor deja asumate fata de UE, ea a spus ca 'unele pretentii sunt exagerate', fara sa mentioneze cifre. Totusi, Theresa May a asigurat tarile UE ca niciuna nu va trebui 'sa plateasca sau sa primeasca mai putin' in perioada ramasa pana in anul 2020, cand se incheie ciclul bugetar de sapte ani al UE. Unii oficiali europeni au avansat sume cuprinse intre 60 si 100 de miliarde de euro, solicitari respinse de Londra.

Sistem de inregistrare pentru muncitorii europeni

Referitor la problema imigrantilor comunitari, Theresa May a asigurat ca pe parcursul respectivei perioade de tranzitie — daca UE va accepta o asemenea perioada — acestia 'vor putea in continuare sa vina, sa traiasca si sa munceasca in Marea Britanie, dar va fi un sistem de inregistrare, o pregatire esentiala pentru noul regim' privind imigratia, despre care insa nu a oferit detalii. Totusi, ea a spus, adresandu-se imigrantilor comunitari: 'Dorim sa ramaneti (...) Va apreciem'.

Vorbind tot despre cetatenii UE stabiliti in Marea Britanie, Theresa May a spus ca doreste un acord cu UE pentru ca instantele britanice sa poata sa tina cont de hotararile Curtii de Justitie a UE si sa poata oferi o 'interpretare consistenta' a acestora.

Theresa May a subliniat de asemenea ca negocierea Brexitului trebuie sa se incheie in martie 2019, iar cand a fost intrebata daca mai considera in continuare ca iesirea din UE fara niciun acord ar fi o situatie de preferat in fata unui acord prost, ea a raspuns: 'Continuam sa credem acest lucru'.
Insa ea a subliniat ca iesirea Marii Britanii din UE este un proces ireversibil. 'Tot timpul cat am fost membri in UE, Marea Britanie nu s-a simtit niciodata ca fiind deplin acasa', a spus Theresa May.

Luni va incepe la Bruxelles a patra runda de negocieri in dosarul Brexitului, cele anterioare incheindu-se fara progrese notabile.
Europenii refuza in continuare sa discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie inainte sa fie stabilite conditiile separarii acesteia de UE si au reprosat Londrei lipsa de claritate in pozitii.
La randul sau, guvernul de la Londra acuza atitudinea inflexibila a europenilor, in conditiile in care UE insista cu 'factura' Brexitului si cu mentinerea pentru imigrantii comunitari in Marea Britanie a acelorasi drepturi de care ei beneficiaza in prezent.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head