fShare
15

May anticipate bbcTheresa May declanseaza procedura pentru alegeri anticipate in UK
Premierul Theresa May a facut marti, un anunt surprinzator. Premierul britanic a anuntat ca va convoca alegeri parlamentare anticipate pentru data de 8 iunie.

O motiune va fi depusa in Camera Comunelor miercuri, prin care se va propune organizarea alegerilor in 8 iunie, a declarat premierul britanic, in timpul unei conferinte de presa. Pentru a valida organizarea scrutinului, Theresa May trebuie sa obtina acordul Parlamentului cu o majoritate de doua treimi.

Parlamentul Marii Britanii urmeaza sa fie dizolvat pe 3 mai, daca va aproba miercuri convocarea de alegeri anticipate, a anuntat un purtator de cuvant al premierului. Legea prevede ca Legislativul trebuie dizolvat cu 25 de zile lucratoare inainte de alegeri.

"Tocmai am prezidat reuniunea Cabinetului, unde am cazut de acord ca Guvernul ar trebui sa convoace alegeri generale pentru data de 8 iunie", a spus sefa Executivului de la Londra. "Este in interesul national", a mai adaugat ea.

Theresa May a explicat in urma cu putina vreme ca "Marea Britanie are nevoie de certitudine, stabilitate si o conducere puternica", arata BBC.

"Sa indepartam riscul incertitudinii si instabilitatii", a spus premierul, conform The Guardian.

Premierul a explicat ca e nevoie de alegeri pentru ca alte partide se opun planurilor Guvernului legate de Brexit. Potrivit lui May, planul Guvernului legat de Brexit, declansat in urma cu circa trei saptamani, ar permite Marii Britanii sa recastige controlul inclusiv asupra granitelor.

"Este abordarea cea mai buna", a motivat ea necesitatea organizarii alegerilor parlamentare anticipate. "Trebuie sa existe unitate in Westminister, dar nu exista", a mai declarat May.

Premierul a dat asigurari ca nu va permite oponentilor sai sa puna in pericol negocierile pentru Brexit.

"Aceste alegeri sunt sansa de a schimba directia tarii noastre. Daca vrem sa evitam un Brexit dezastruos de greu. Daca vrem o Mare Britanie deschisa, toleranta si unita, aceasta este sansa voastra", a declarat seful Executivului.

Inainte de a prelua functia de premier, Theresa May declara ca in timpul mandatului ei nu vor fi organizate alegeri anticipate. In discursul din 30 iunie a exclus explicit aceasta posibilitate, aminteste The Guardian.

Apoi, intr-un interviu acordat in septembrie, afirma ca Marea Britanie are nevoie de o perioada de stabilitate dupa socul votului pentru Brexit. Si cu aceasta ocazie a reafirmat ca alegerile parlamentare vor fi organizate in 2020.
Mesajul a fost reluat si in discursul de Craciun si, cel mai recent, in urma cu doar o luna.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head