EU UK brexit telegraphUn vot in favoarea Brexit ar putea duce la pierderea de locuri de munca si o reducere a cresterii economice
Un vot in favoarea iesirii Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea duce la pierderea a pana la 100.000 de locuri de munca in sectorul financiar al tarii, in urmatorii cinci ani, conform unui studiu comandat de grupul de lobby financiar TheCityUk, transmite Reuters, citata de Agerpres.


De asemenea, Brexitul va duce la o reducere a cresterii economice si a investitiilor, putand submina pozitia Londrei de centru financiar si comercial global, se arata in studiu.

Multe banci internationale s-au stabilit in Regatul Unit pentru a obtine acces pe piata unica si pentru a-si stabili o baza de unde sa-si vanda produsele financiare si serviciile in Europa. Perspectiva iesirii Marii Britanii din UE le-ar putea determina sa-si regandeasca structura. "Analizarea factorilor care influenteaza alegerea locatiilor companiilor ar putea determina o relocare a unor activitati catre ale centre financiare din UE", se arata in studiul comandat de TheCityUk.

In prezent, serviciile financiare reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procent din randul economiilor avansate. Si concluzia sondajului realizat saptamana trecuta in randul traderilor si expertilor financiari este ca rolul Londrei de centru global al tranzactiilor valutare va fi diminuat in cazul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, cel mai mare beneficiar fiind centrul financiar al Germaniei, Frankfurt.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii. Aproximativ doua treimi dintre respondenti au declarat ca un Brexit ar slabi pozitia dominanta a capitalei Marii Britanii pe piata globala a tranzactiilor valutare, estimata la 5.300 miliarde de dolari pe zi, se arata in sondajul realizat in randul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzactionare pentru pietele valutare. Aproximativ 13% sustin ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar fi in beneficiul Londrei.

Capacitatea orasului de a atrage talente si de a deservi regiuni din intreaga lume a ajutat Londra sa-si construiasca un avantaj competitiv. Totusi, aceasta pozitie de varf va fi dificil de mentinut, deoarece si alte centre financiare globale atrag talente si investitii, devenind din ce in ce mai competitive, a explicat Marshall Bailey, presedintele ACI Financial Markets Association.

Peste 40% din tranzactiile valutare globale se desfasoara la Londra. Politicienii si directorii se lauda ca in City of London se tranzactioneaza mai multi dolari decat in New York si mai multi euro decat in toata Uniunea Europeana. Alte centre financiare importante ravnesc la pozitia Londrei. Participantii la sondajul ACI sustin ca orasul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar in cazul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, urmat de Paris, New York si Dublin.
Sursa:romanialibera.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head