nou acord brexit bbcBoris Johnson si si seful Comisiei Europene au anuntat ca s-a ajuns la un nou acord de Brexit
Marea Britanie si Uniunea Europeana au agreat un nou acord pentru Brexit, a anuntat joi presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, dupa o intalnire cu Boris Johnson la Bruxelles, inaintea sesiunii Consiliului European de toamna.

 "Unde e vointa, e si acord. Avem unul! Este un acord corect si echilibrat intre UE si Marea Britanie si este dovada dedicarii noastre de a gasi solutii. Recomand Consiliului European sa il sustina", a scris Juncker pe Twitter, atasand si scrisoarea pe care i-a trimis-o in acest sens lui Donald Tusk.

La randul sau, premierul britanic Boris Johnson a anuntat joi pe Twitter ca s-a ajuns la un "nou acord excelent" de Brexit.

Asta nu inseamna insa ca gata, avem un final fericit, pentru ca orice acord a agreat Johnson cu Juncker si chiar daca va fi ratificat si de Consiliu el trebuie sa fie adoptat de parlamentul britanic si acolo Johnson nu are majoritate, ba tocmai a si pierdut un aliat.
Miercuri pana tarziu in noapte la Londra s-au purtat discutii cu usile inchise pe tema acordului. Joi dimineata, cand era in drum spre Bruxelles, Johnson a primit insa o lovitura.

Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord, care sprijina Guvernul Johnson, a anuntat ca nu poate sustine acordul pentru Brexit, asa cum este el in forma actuala, cu care premierul s-a dus in fata Consiliului, potrivit BBC.

Reprezentantii DUP arata ca sunt 3 mari capitole care pentru ei prezinta probleme - vamile, TVA-ul si un acord unanim la nivel politic in Irlanda de Nord in ce priveste problematicul back-stop.

"Asa cum stau lucrurile, nu putem sustine ceea ce se sugereaza. Vom continua sa lucram cu Guvernul pentru a incerca sa ajungem la un acord sensibil, care sa fie potrivit pentru Irlanda de Nord si care sa protejeze integritatea economica si constitutionala a Regatului Unit", arata DUP intr-un comunicat.

Ajuns la Bruxelles, Johnson s-a intalnit imediat cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, inainte de inceputul Consiliului.

Intalnirea a fost anuntata pe Twitter de purtatorul de cuvant al Comisiei Juncker, Mina Andreeva, care a subliniat ca "fiecare ora si fiecare minut conteaza inaintea Consiliului European. Noi vrem un acord".

In ce-i priveste pe liderii europeni, ei considera ca pana acum au dat dovada de o rabdare incredibila fata de Londra, asa ca rezultatul din Consiliu va depinde si de atitudinea si lucrurile concrete pe care le pune pe masa Boris Johnson.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head