Brandon LewisInterviu cu Brandon Lewis, ministru pentru Securitate in cadrul Home Office si Adjunct pentru Iesirea din UE si Pregatirea pentru No Deal
- Domnule ministru, va multumesc ca ati acceptat invitatia noastra de a va adresa romanilor din Marea Britanie prin intermediul publicatiei Roman in UK.
- Placerea este de partea mea .
(English version)

 -Ultimele statistici din cadrul Schemei de Resedinta UE ( EU Settlement Scheme) tocmai au fost publicate. Ce ne spun de fapt aceste statistici despre romanii care locuiesc in Marea Britanie, care acum formeaza a doua cea mai mare nationalitate non-britanica din UK?

- Consider ca cifrele sunt o veste foarte buna, deoarece aflam astazi ( 10 octombrie 2019) ca aproape 2 milioane de cetateni europeni au aplicat pentru resedinta. Avand in vedere ca aceasta schema va mai fi deschisa pentru o perioada de peste un an, consider ca cifrele ne indica un succes. Au fost depuse aproximativ 280,600 de aplicatii de catre cetateni romani, din totalul celor 400,000 care sunt in UK. I-as incuraja pe toti ceilalti sa aplice, sa faca acest demers din timp daca se poate. 68% dintre romanii din UK au aplicat deja. Ar fi bine ca si resul de 32% sa aplice. Cu ajutorul comunitatii si al informarii prin publicatia dvs. speram sa ii detemrinam sa aplice cat mai curand posibil.

- In acest moment, cand scenariul unui Brexit fara acord este inca posibil, care sunt asigurarile pe care le puteti oferi romanilor care fac parte din cei 32% care nu au aplicat inca pentru resedinta cu privire la statutul lor viitor aici?

- In fapt, Schema de Resedinta UE ( Eu Settlement Scheme) va fi deschisa cel putin pana la finalul anului 2020, asadar mai este suficient timp insa consider ca pentru linistea lor ar fi bine sa aplice mai devreme si nu la sfarsit, pentru a obtine confirmarea statutului lor aici.
Scenariul unui Brexit fara acord este irelevant pentru ei, deoarece schema de Resedinta UE va continua. Data de 31 Octombrie, cu sau fara acord, nu este in mod special importanta pentru cei care sunt aici inainte de aceasta data. Practic orice cetatean european care se va afla deja aici la data de 31 Octombrie poate aplica si asa cum am mentionat, au la dispozitie inca mult timp sa o faca, dar i-as incuraja sa se inregistreze cat mai curand posibil.

- In ceea ce priveste numarul romanilor care traiesc in UK, ne referim la o cifra cuprinsa intre 400 si 500 de mii. Ca ministru in cadrul Home Office, care este mesajul dvs. pentru ei acum cand ne desparte foarte putin timp de o decizie importanta cu privire la Brexit?

- Aceasta schema va fi deschisa cel putin pana in decembrie 2020, indiferent de ceea ce se va intampla pe 31 Octombrie. As vrea sa reiterez ceea ce am spus si in trecut, ceea ce si primul ministru a transmis, la fel ca si fostul nostru prim ministru si anume ca noi suntem constienti de contributia deosebit de importanta pe care oameni din comunitati diferite, si in cazul de fata ne referim evident la comunitatea romaneasca, o aduc in societatea noastra, in economia noastra. Ne dorim ca ei sa ramana, ne dorim ca ei sa simta ca fac parte din UK. De aceea am venit cu o propunere generoasa si speram ca toti cei care sunt aici sa aplice pentru statutul de rezident si sa finalizeze acest demers cat mai repede posibil, acesta fiind si motivul pentru care am creat un sistem extrem de simplu de aplicare, pentru a facilita accesul tuturor.

Cristina IRIMIE

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head