Caroline NokesCaroline Nokes, ministrul britanic al Imigratiei: Ne angajam sa facem in asa fel incat romanilor sa le fie cat mai usor posibil sa ramana in UK
- Scenariul unui Brexit fara acord provoaca panica in randul migrantilor romani care traiesc in Marea Britanie. Ar trebui romanii din UK sa se ingrijoreze pentru viitorul lor in cazul unui Brexit fara acord? (English version)

- Nu, nu consider ca trebuie sa fie ingrijorati. Guvernul nostru si-a exprimat in mod clar angajamentul unilateral pentru garantarea drepturilor cetatenilor UE care traiesc aici. Sunt constienta ca aproximativ 400,000 de cetateni romani si-au facut in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord un nou acasa. Imi doresc ca ei sa ramana aici. 

Am introdus o schema simpla pentru ca ei sa aplice pentru statutul settled ( rezidenta permanenta in UK post Brexit). Cred ca mesajul meu este de a reafirma acest lucru. Cu Deal sau fara Deal acesti oameni si-au adus contributia in comunitatile noastre, felului nostrum de a trai, au contribuit la economia noastra si suntem determinati sa le protejam drepturile in UK.

- Numarul romanilor care traiesc in UK a continuat sa creasca dupa referendumul pentru Brexit, multi fiind cei care au ajuns aici in ultimele 12 luni. Obtinerea Numarului de Asigurare Sociala, obtinerea unui loc de munca, inregistrarea ca self-employed sunt toate proceduri care dureaza. Daca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana la data de 29 Martie 2019 fara a semna acordul, vor putea acesti migranti sa ramana in UK conform Schemei de Resedinta EU Settlement?

- Absolut. Oricine va fi aici inainte de data de 29 martie va putea sa aplice prin aceasta schema. Va fi necesar sa isi dovedeasca identitatea, sa dovedeasca faptul ca sunt in UK. Vom utiliza o gama vasta de documente pe care le vom accepta pentru a demonstra domiciliul aici.
Pentru multi cetateni care au trecut deja prin acest proces de inregistrare, si stiu ca 20,000 de cetateni romani au aplicat deja pentru statutul settled, (acesta fiind cel mai mare numar de aplicatii facute de o singura nationalitate), demonstrarea resedintei in UK a fost facuta prin istoricul fiscal sau prin istoricul pe care il au la Departamentul de Munca si Pensii ( DWP). Astfel ei nu au trebuit sa prezinte informatii suplimentare. Dar pentru cei care vor fi aici inainte de data de 29 martie, procedura de aplicare va fi simpla iar Home Office-ul este hotarat sa le ofere ajutorul necesar celor care au nevoie de suport aditional pentru parcurgerea aplicatiei.

Exista foarte multe tipuri de documente pe care le vom accepta de la romanii care locuiesc aici ca dovada a sederii lor in UK

- Aplicatia pentru obtinerea statutului de settled/presettled ( noua schema de rezidenta permanenta/ rezidenta temporara lansata in contextul Brexit ) functioneaza rapid in cele mai multe cazuri. Cu toate acestea exista cazuri in care aplicantilor pentru settled status (rezidenta permanenta) li s-a cerut in timpul aplicatiei sa demonstreze sederea de aici pentru ultimele sase luni. Acest lucru poate cauza panica pentru migrantii de rand si familiile acestora, oameni cu acces limitat la informatii oficiale si cu cunostinte reduse de limba engleza. Ei aplica pentru rezidenta permanenta ( noul settled status) fiind aici de cinci ani sau mai mult iar sistemul care le proceseaza aplicatia nu gaseste informatii despre statutul lor nici pentru ultimele sase luni, cerand transmiterea acestor dovezi pentru obtinerea de rezidenta temporara ( pre-settled status). Care este sfatul dumneavoastra, ca ministru al imigratiei, pentru ei?

- Stim ca in 79% din cazurile care au fost procesate pana in prezent nu a fost necesara transmiterea de informatii suplimentare deoarece datele guvernamentale detinute au putut evidentia resedinta pentru ei. Cu toate acestea exista foarte multe tipuri de documente pe care le vom accepta de la romanii care locuiesc aici ca dovada a sederii lor in UK.
Pot fi documente simple, precum contracte de inchiriere a locuintei, extrase bancare, facturi de utilitati, facturi de telefon fix sau telefon mobil care pot fi folosite ca dovezi ale sederii aici. Ei vor putea sa ne demonstreze sederea lor prin faptul ca sunt inregistrati la doctor in localitatea unde au resedinta. Avem deschiderea de a accepta o gama variata de dovezi care atesta resedinta in UK iar daca acestea vor trebui sa ne fie trimise, ele pot fi transmise online prin email sau documentele care ne vor fi trimise in original prin posta le vor fi imediat procesate si inapoiate lor.

- Deci practic ceea ce spuneti este ca daca in timpul aplicatiei sistemul nu identifica automat resedinta lor aici, ei sa transmita dovezile resedintei si sa nu fie speriati de faptul ca resedinta lor nu a fost stabilita automat de sistem in timpul aplicatiei?

- Absolut. Rationamentul este unul de a ii ajuta sa isi demonstreze dreptul de a fi aici si nu de a cauta motive pentru care nu ar trebui acceptati, deci este un sistem pozitiv. Exista un angajament pozitiv puternic din partea guvernului britanic pentru oferirea de ajutor. Iar noi ne dorim ca cetatenii europeni sa poata sa isi obtina statutul settled si in continuare sa aiba aceasta dovada permanenta a dreptului lor de a fi in UK.

- In calitate de ministru britanic al Imigratiei care este mesajul dumneavoastra inainte de Brexit pentru romanii din UK, romani care formeaza acum a doua cea mai mare nationalitate non-britanica din UK?

- In urma cu doua sau trei saptamani am calatorit la Bucuresti pentru prima data. Nu am vizitat niciodata inainte tara voastra minunata si fiind acolo am avut parte de cea mai calduroasa primire pe care as putea sa mi-o doresc de la oricare alta tara.
Astfel mesajul meu catre romanii de aici este ca imi doresc ca voi, romanii sa va simtiti bineveniti in aceasta tara. Pentru multi dintre romanii de aici Marea Britanie a devenit un al doilea acasa de-a lungul catorva ani si am dorit sa cream un sistem usor de utilizat prin care sa aplice pentru a ramane aici si pentru a obtine statutul settled. Stiu ca ei au adus o mare contributie societatii si economiei noastre, sunt prietenii, vecinii, colegii nostri si ne angajam sa facem in asa fel incat lor sa le fie cat mai usor posibil sa ramana in UK.

Cristina Irimie

Position: position-2
Style: none outline
ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head