brexit in impasJuncker isi exprima "regretul", Tusk sugereaza anularea iesirii din UE
Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a exprimat "regretul" ca Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor si a cerut Marii Britanii sa clarifice urgent intentiile privind procedura Brexit, in timp ce Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a sugerat anularea iesirii din UE.

 "Am luat nota cu regret de rezultatul votului desfasurat in aceasta seara in Camera Comunelor. Indemn Marea Britanie sa isi clarifice intentiile cat mai rapid posibil. Timpul este aproape de final", a transmis Jean-Claude Juncker prin Twitter.

Marea Britanie ar urma sa se retraga din Uniunea Europeana pe 29 martie.

La randul sau, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit.

"Daca este imposibil un acord si nimeni nu vrea iesirea fara acord, atunci cine va avea in sfarsit curajul sa spuna care este singura solutie pozitiva?", a declarat Donald Tusk prin Twitter.
"Regretam rezultatul votului si indemnam Guvernul britanic sa clarifice cat mai curand intentiile privind urmatorii pasi. Cele 27 de state UE vor ramane unite si responsabile, asa cum au fost de-a lungul intregului proces, si vom incerca sa reducem daunele generate de Brexit. Vom continua pregatirile pentru orice rezultat, inclusiv pentru scenariul producerii Brexit fara acord", a transmis un purtator de cuvant al Consiliului European.

Presedintele Parlamentului European cere Marii Britanii solutii pentru depasirea crizei Brexit

Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, a cerut Marii Britanii sa depaseasca impasul politic si sa ofere solutii clare privind situatia Brexit, dupa respingerea Acordului de catre Camera Comunelor, relateaza agentia de presa Adnkronos.

"Votul de la Londra pe tema Brexit este o veste proasta. Primele noastre ganduri sunt la cei 3,6 milioane de cetateni europeni aflati in Marea Britanie si la britanicii care traiesc in spatiul comunitar. Au nevoie de certitudini privind viitorul. Noi luptam permanent pentru ei", a transmis Antonio Tajani prin Twitter.
Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanica Irlanda de Nord, in scopul evitarii introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestata de numerosi parlamentari britanici. Garantiile acordate Irlandei de Nord risca sa blocheze Marea Britanie in "serii de negocieri repetate" in urmatorii ani, se arata in raportul guvernamental de evaluare juridica.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Unii membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head