t.may in parlamentul britanicAcordul pentru Brexit a fost respins categoric de Parlamentul britanic
Parlamentul britanic a respins, marti, acordul obtinut de Theresa May pentru Brexit. Este o infrangere usturatoare pentru premierul britanic, cu doar 202 voturi pentru si 432 impotriva. Este cel mai categoric vot impotriva unui guvern din istoria recenta a Marii Britanii.

 Premierul Theresa May a amanat votul la inceputul lunii decembrie, anticipand un esec, in speranta ca o luna ii va da timp sa negocieze si cu liderii UE, dar si cu cei britanici. Niciuna dintre aceste tentative nu a avut rezultate. La Bruxelles i s-au inchis toate usile in nas, iar in ce priveste Londra, orice speranta a fost spulberata luni seara, cand Camera Lorzilor a aprobat, cu 321 de voturi pentru si 152 contra, o rezolutie simbolica de respingere acordului Brexit.

Votul de azi, din Camera Comunelor, este cel decizional, dar situatia nu arata deloc roz pentru May, cu doar 200 de voturi pentru acordul negociat de ea, si peste 400 impotriva. In discursul final, May a incercat sa-i insufleteasca pe parlamentari, repetandu-le ca sunt in fata unui vot istoric, cel mai important din cariera lor. Opozitia nu a fost insa deloc convinsa si i-a cerut in mai multe randuri demisia, obligandu-l pe presedintele sedintei sa faca apel la "zen" si "rabdare" pentru a linisti spiritele.

Cel mai negru scenariu este acela al unui Brexit fara acord, care ar crea haos in Marea Britanie, unda de soc fiind de asteptat sa loveasca intreaga lume, in special Europa.

Chiar daca astazi este Parlamentul britanic a respins acordul, asta nu inseamna automat ca pe 29 martie Marea Britanie se rupe brutal de UE. May va avea 3 zile sa vina cu un Plan B, iar chiar daca si acesta e respins de Parlament tot exista si alte optiuni. Unii o avanseaza chiar pe aceea a unui nou referendum si a anularii Brexitului.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head