intalnire bruxelles iohannis mayPresedintele Iohannis a avut o intrevedere cu premierul britanic, Theresa May
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, la Bruxelles, o intalnire bilaterala cu premierul britanic, Theresa May. Seful statului afirmase anterior in privinta Brexit ca, desi Uniunea Europeana vrea un acord, acesta nu poate fi renegociat.

 Presedintele Klaus Iohannis a fost insotit la intrevederea bilaterala cu premierul britanic, Theresa May, de ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, dar si de Leonard Orban, consilier prezidential pe probleme de Afaceri Europene.

Anterior, precizase, referindu-se la Brexit, ca desi Uniunea Europeana vrea un acord, acesta nu poate fi renegociat.

„Am de gand sa ma intalnesc cu doamna May, o bilaterala scurta, ca sa o incurajez un pic. Noi ne dorim un acord, Uniunea isi doreste acest acord, dar nu poate fi renegociat”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.
Presedintele a precizat, insa, ca Uniunea Europeana vrea in continuare o relatie buna cu Marea Britanie.
„Aici lucrurile sunt foarte clare, insa dorim sa dam toate asigurarile care se pot da, asigurari politice ca dorim sa mergem mai departe, dorim o relatie viitoare foarte buna. Temerea in Marea Britanie este ca vom impinge renegocierea unui acord ac calendam. Nimeni nu are astfel de intentii. Este o chestiune teoretica, juridica, dar noi nu ne dorim asa ceva. Asta vrem sa explicam partii britanice, ca vrem o relatie buna, vrem o relatie viitoare care functioneaza foarte bine. Aceste asigurari putem sa le dam fiecare in parte”, a adaugat Iohannis.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis Marii Britanii ca trebuie sa exprime clar ceea ce isi doreste in ceea ce priveste acordul pentru Brexit, dar ca nu va exista o renegociere, relateaza BBC. Acesta a cerut Marii Britanii sa exprime mai clar ce isi doreste, adaugand ca informatiile Comisiei privind pregatirile in cazul unui Brexit fara acord vor fi publicate in data de 19 decembrie. Juncker a transmis ca Uniunea Europeana va intensifica pregatirile pentru scenariul iesirii Marii Britanii din Blocul comunitar fara un acord. Prim-ministrul britanic Theresa May a explicat in cadrul summitului dificultatile intampinate in ceea ce priveste obtinerea aprobarii Parlamentului britanic.
Parlamentul britanic va vota daca aproba sau nu acordul dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, pe tema Brexit, pana la data de 21 ianuarie.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head