brexitAcordul pentru Brexit este mai prost pentru economie decat apartenenta la UE
Acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May va reduce productia economica a Marii Britanii pe parcursul urmatorului deceniu, comparativ cu apartenenta la Uniunea Europeana, potrivit unor economisti.

 Acest acord va reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu 1,9%-5,5% comparativ cu ramanerea in Uniunea Europeana, potrivit unui grup de cercetatori coordonat de economistul Jonathan Portes. Lipsa unui acord pentru Brexit ar reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu pana la 8,7%, scrie Bloomberg.

Economiile obtinute din contributiile la bugetul UE vor compensa doar o mica parte din daunele provocate economiei, potrivit unei analize efectuate de Centre for Economic Performance (Centrul pentru Performante Economice) si institutul de cercetari The UK in a Changing Europe (Marea Britanie intr-o Economie in Schimbare).

Acordul pentru Brexit va reduce si fondurile disponibile pentru serviciile publice.

Barierele comerciale si reducerea numarului de muncitori imigranti "vor face ca Marea Britanie sa fie semnificativ mai mica decat ar fi fost fara Brexit, pe termen mediu si lung", a spus Porter.

"Asta va insemna taxe sau cheltuieli publice mai mari", a adaugat acesta.

Economistii au explicat ca au mentinut marja mare a estimarii referitoare la PIB din cauza incertitudinilor foarte mari.

PIB-ul va fi mai mic cu 0,4% - 1,8% cu acordul lui May si cu 1% - 3,1% in lipsa unui acord, potrivit studiului.

Parlamentarii britanici vor analiza mai multe astfel de date, inainte de votul decisiv din Parlament.

Banca Angliei, Trezoreria si institutele de cercetari fac eforturi de ultim moment pentru a oferi dovezi masurabile prin care sa demonstreze impactul Brexit. Votul este programat sa aiba loc pe 11 decembrie.

Brexit-ul va reduce economia britanica cu 100 de miliarde de lire sterline pe an, pana in 2030, a avertizat luni un alt raport, publicat de National Institute of Economic and Social Research (Institutul National pentru Cercetari Economice si Sociale)
Suma este echivalenta cu productia anuala a Tarii Galilor sau cu serviciile financiare din Londra.
Sursa:Zare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head