marea britanie brexitSchimbarile din guvernul britanic indica abordarea unei perspective pragmatice in ceea ce priveste Brexit-ul
Demisiile de duminica si luni din guvernul britanic a doi mari sustinatori ai unei separari fara concesii de Uniunea Europeana (UE) lasa sa se vada perspectiva unei schimbari de curs in favoarea unei abordari mai pragmatice, comenteaza presa si analisti din Marea Britanie, comenteaza miercuri AFP.

 A fost nevoie se pare de numai patru zile pentru a schimba fata negocierilor. Totul a inceput vineri, prin prezentarea in fata premierului Theresa May a unei propuneri, "planul Chequers", care prevedea infiintarea unei zone de liber schimb pentru bunuri intre Marea Britanie si UE. Obiectivul este clar - de a conserva o relatie comerciala stransa cu cei 27 - si ar presupune punerea in functiune a unei serii intregi de "reguli comune".

Acest plan a fost interpretat de adeptii unui Brexit dur ca o tradare a votului britanicilor in favoarea iesirii din UE, printre acestia David Davis, ministrul pentru Brexit, si Boris Johnson, cel pentru externe, care au trantit usa guvernului, duminica primul, luni al doilea. "Visul (Brexit-ului) este pe cale sa moara", a notat Boris Johnson in demisia sa.

Aceste plecari rasunatoare au clatinat violent pozitiile Theresei May, insa in final ele i-ar putea permite sa mute piesele dupa cum doreste si are rolul unui realism de care guvernul britanic ducea pana acum lipsa, apreciaza analisti. Pe scurt, dupa ce a incercat in zadar imposibila sinteza intre aspiratiile "brexiter"-ilor si ale "remainer"-ilor (pro-UE), May pare sa se fi decis sa opteze pentru a face ceea ce este posibil.
"Situatia cere un realism nemilos", a subliniat fostul ministru William Hague, voce influenta in cadrul Partidului Conservator al premierului, in cotidianul The Daily Telegraph.

Pentru The Guardian, remanierea guvernamentala operata a dus la un executiv "mai pragmatic, mai suplu" si "mai putin marcat ideologic".
Saptamanalul conservator The Spectator merge si mai departe, vazand in aceasta "o lovitura de stat a remainer-ilor, care ocupa de acum toate posturile cele mai importante", referinta la inlocuirea lui Boris Johnson prin Jeremy Hunt, care, sigur, s-a raliat celor pro-Brexit, dar care sustinuse in 2016 mentinerea in UE.

"Guvernul este acum constituit in mod clar din pragmatici", analizeaza la randul sau Steve Peers de la Universitatea Essex. In ceea ce priveste "visatorii", care refuza orice compromis asupra Brexit-ului, ei sunt de acum "cantonati in bancile adunarii (legislative), insa doar timpul va spune daca acest lucru va dura". Pentru ca Theresa May nu este ferita in fata unei reactii sau chiar a unei rebeliuni din partea deputatilor eurosceptici, parlamentul urmand inca sa examineze mai multe proiecte de lege legate de Brexit si ar putea sa-si spuna ultimul cuvant asupra acordului final negociat cu Bruxellesul.

"Cum naiba va reusi May sa treaca de parlament cand majoritatea sa depinde de eurosceptici care s-au opus planului Chequers si multi ei s-ar bucura sa vada Marea Britanie iesind din UE fara un acord?", se intreaba Constantine Fraser de la cabinetul de analisti TS Lombard. Intre timp, Theresa May, descrisa de atatea ori drept o lidera slaba, "pare sa fi fost intarita, cel putin pe termen scurt, de demisiile lui Davis si Johnson", doi grei care nu ezitau sa se opuna premierului in orientarile asupra Brexit-ului, opineaza expertul. "Euroscepticii cei mai angajati au decis sa renunte la orice influenta in cadrul guvernului si este clar ca aripa foarte de dreapta din partid (conservator) nu are mijloace de a o rasturna pe May, in orice caz nu in toiul negocierilor asupra Brexit-ului", adauga el.

In ceea ce-i priveste pe europeni, care in aceste ultime saptamani nu si-au ascuns nerabdarea in conditiile in care data Brexit-ului, prevazut pentru 29 martie 2019, se apropie cu pasi mari, primele lor reactii par sa preia aerul schimbarii care vine dinspre Londra. "Daca Marea Britanie este capabila sa-si tempereze anumite linii rosii, atunci si UE ar trebui sa fie flexibila", a subliniat premierul irlandez Leo Varadkar. "Cred ca suntem pe cale sa intram intr-o noua faza", a mai spus el.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head