expulzari diplomati rusi guardianRomania expulzeaza un diplomat rus, din solidaritate cu UK in cazul Skripal
Ministerul de Externe a anuntat ca va expulza un diplomat rus din Romania, ca urmare a deciziilor luate la reuniunea Consiliului European de saptamana trecuta, cand toate statele UE au cazut de acord ca Moscova e responsabila pentru otravirea fostului spion Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii.

"Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE considera ca atacul de la Salisbury reprezinta o amenintare la adresa securitatii colective si a dreptului international.

Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit careia este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila de atac si cu faptul ca nu exista alta explicatie plauzibila.

Precizam ca, in solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozitiilor Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti ca un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata si ca este obligat sa paraseasca teritoriul Romaniei", transmite MAE, intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Tot luni SUA au dispus expulzarea a 60 de diplomati rusi, iar Germania si Franta au anuntat, de asemenea, ca fiecare expulzeaza cate patru reprezentanti ai Moscovei. Mai multe alte tari din Europa le vor urma exemplul.

Consiliul European sustine UK

La reuniunea sefilor de stat si de guvern de la Consiliul European din perioada 22-23 martie, Theresa May a venit hotarata sa gaseasca sustinere in ce priveste obtinerea unei declaratii comune de condamnare a Rusiei pentru folosirea unui agent chimic de provenienta militara in tentativa de ucidere a fostului spion Serghei Skipral si a fiicei sale.

Marea Britanie a catalogat evenimentul drept o agresiune militara prin folosirea unei arme chimice pe teritoriul Regatului Unit.
Vineri dimineata, Consiliul European a transmis un mesaj de sustinere fara echivoc a Marii Britanii in cazul Skripal.

"Consiliul este de acord cu evaluarea Guvernului Marii Britanii, ca este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila si ca nu exista nicio alta explicatie plauzibila.

Manifestam o solidaritate neconditionata cu Marea Britanie in fata acestei provocari grave la adresa securitatii noastre comune. Utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricaror substante toxice ca arme, este complet inacceptabila, trebuie condamnata in mod sistematic si riguros si constituie o amenintare la adresa securitatii noastre", se arata in mesajul comun al liderilor din statele membre UE.

14 state UE iau masuri impotriva Rusiei

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat oficial ca 14 state vor expulza diplomati rusi ca reactie la atacul asupra ex-spionului Skripal din Marea Britanie, atac pentru care UE acuza Moscova.

Iata care sunt statele europene care au anuntat expulzarea unor diplomati rusi: Franta (4 diplomati), Lituania (3), Cehia (3), Danemarca (2), Italia (2), Germania (4), Olanda (2), Romania (1), Polonia (4), Estonia (1), Letonia (1), Finlanda (1). In plus, Ucraina a anuntat ca va expulza 13 diplomati rusi in semn de solidaritate cu Marea Britanie, iar Canada va expulza 4.

Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informatii al armatei ruse), si fiica sa Iulia, au fost gasiti la 4 martie in stare de inconstienta pe o banca din apropierea unui centru comercial din Salisbury, in sud-vestul Angliei.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat ca Londra are dovezi potrivit carora Rusia a dezvoltat in ultimii zece ani agentul neurotoxic "Novichok", folosit pentru otravirea fostului spion rus.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a precizat ca Marea Britanie va trebui sa prezinte dovezi privind implicarea Rusiei in otravirea fostului spion rus sau sa isi ceara scuze.
Sursa:Ziare.com, Foto:The Guardian

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head