brexit ue ukUE si Marea Britanie au convenit o perioada de tranzitie post-Brexit ce are in vedere si drepturile cetatenilor comunitari
Uniunea Europeana si Londra au reusit sa avanseze in dosarul Brexitului, anuntand luni ca au cazut de acord asupra termenilor unei perioade ''scurte'' de tranzitie post-Brexit, in timpul careia cetatenii comunitari veniti in Marea Britanie vor beneficia de drepturile similare celor veniti inaintea Brexitului.

 

De asemenea a fost convenit de asemenea un principiu de abordare a spinoasei chestiuni a frontierei nord-irlandeze pentru care persista divergente substantiale, relateaza AFP si Reuters.

Exista un acord asupra ''unei perioade de tranzitie'' si asupra ''unei mari parti a ceea ce va fi acordul international pentru retragerea'' Marii Britanii, a spus negociatorul-sef european, Michel Barnier, care a vorbit despre zile si nopti de negocieri intense in urma carora a fost convenit acest acord provizoriu.

Stabilirea unei perioade de tranzitie a fost ceruta de Londra pentru evitarea consecintelor negative ale unei rupturi totale de blocul comunitar pe 29 martie 2019, data cand Brexitul va deveni efectiv.

Un acord privind perioada de tranzitie va fi inclus in tratatul privind retragerea Marii Britanii din UE, care, conform negociatorilor europeni, trebuie sa clarifice in special trei chestiuni cheie, respectiv ''factura'' Brexit-ului, drepturile cetatenilor comunitari in Marea Britanie si situatia frontierei dintre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord.

In timpul perioadei de tranzitie, care ar urma sa se incheie in decembrie 2020, Marea Britanie nu va mai participa la procesul decizional european, insa va continua sa aplice directivele europene, pastrand in schimb toate beneficiile ce decurg din participarea la piata unica si la uniunea vamala, a precizat Barnier.

S-a mai convenit ca cetatenii comunitari care vor veni in Marea Britanie, precum si cei britanici care vor veni in statele UE pe parcursul acestei perioade de tranzitie sa beneficieze de aceleasi drepturi cu cei sositi inaintea datei efective a Brexitului.

In ce priveste situatia frontierei nord-irlandeze, tratativele s-au desfasurat in contextul respingerii de catre premierul Theresa May a documentului european emis cu trei saptamani in urma, in care Bruxelles-ul a inclus conceptul de ''backstop'', descris prin stabilirea unui ''spatiu comun de reglementare'' in care intre UE si Irlanda de Nord sa nu existe ''frontiere interne'', astfel incat intre Irlanda si Irlanda de Nord sa nu reapara o ''frontiera dura''. Sefa guvernului britanic a raspuns ca nu va accepta niciodata o asemenea abordare care, in opinia ei, ameninta integritatea tarii.

Dar in urma ultimelor negocieri, Marea Britanie a acceptat conceptul de ''backstop'', cu mentiunea insa ca raman de stabilit detaliile practice ale acestuia si ca guvernul de la Londra doreste ca problema frontierei nord-irlandeze sa fie abordata in cadrul parteneriatul post-Brexit cu UE, care sa fie suficient de apropiat incat sa nu necesite masuri specifice. ''Am acceptat necesitatea includerii (in tratatul de retragere din UE) unui text juridic care sa descrie'' aceasta solutie, a spus negociatorul-sef britanic, David Davis. ''Insa intentia noastra este in continuare un parteneriat care sa fie suficient de apropiat incat sa nu necesite masuri specifice in ce priveste Irlanda de Nord'', a explicat el.

Acordul trebuie validat si de liderii europeni care se vor reuni joi si vineri la Consiliul European. Totusi, Michel Barnier a atras atentia ca aplicarea acestui acord privind perioada de tranzitie este conditionata de convenirea tratatului privind retragerea Marii Britanii din UE, ale carui negocieri ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului in curs. ''Nimic nu este convenit daca nu este totul convenit'', a spus el in fata presei.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head