conferinta brexit londra1Romanii in UK: Provocari, oportunitati si urmatorii pasi post Brexit
Ambasada britanica la Bucuresti, Departamentul pentru iesirea Marii Britanii din UE (DExEU) si Ambasada Romaniei la Londra au organizat luni, 26 februarie, o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din UK, pentru a le oferi informatii despre drepturile pe care le vor avea dupa Brexit.

 

Institutul Cultural Roman de la Londra a gazduit acest eveniment.
Secretarul de stat Suella Fernandes, de la DExEU, ambasadorul britanic in Romania Paul Brummell si ambasadorul roman in Regatul Unit Dan Mihalache, precum si oficiali din cadrul DExEU, Home Office (Ministerul britanic de Interne), Departamentul pentru Educatie si cel al Muncii au oferit informatii recente cu privire la mersul negocierilor cu UE si la noua schema de obtinere a statutului de sedere permanenta (settled status) care va fi pusa in aplicare pentru cetatenii UE din Marea Britanie.

conferinta brexit londra2La intalnire au participat reprezentanti media de limba romana, ai mediului de afaceri si asociativ romanesc, membrii ai comunitatii romanesti, studenti etc.
Temele de discutie au fost cele legate de dreptul la libera miscare al cetatenilor europeni, procesul de obtinere al “statutului de sedere permanenta”, portarea drepturilor sociale dintr-un stat in altul, situatia studentilor europeni si alte subiecte.

Pe masura acestor teme au fost si numeroasele intrebari si framantari exprimate de membrii comunitatii romanesti si care denota un real interes pentru acest proces.

In cadrul intalnirii, Secretarul de stat britanic a precizat ca cetatenii romani din Marea Britanie sunt membri foarte valorosi ai societatii si Regatul Unit isi doreste ca acestia sa ramana pe teritoriul sau. Oficialii britanici prezenti la eveniment au prezentat planurile cu privire la schema de obtinere a statutului de sedere permanenta si au oferit noi asigurari ca aceasta va fi simpla, ieftina si eficienta.

conferinta brexit londra3

Secretarul de stat Suella Fernandes, din cadrul DExEU, a spus: “Toti cei aflati in aceasta incapere, precum si alti membri ai comunitatii romanesti din Marea Britanie, isi aduc contributia la dezvoltarea societatii si a culturii britanice. Voi ne ajutati sa salvam vieti, sa ne educam copiii, sa construim poduri si case. Voi ne ajutati sa facem din Marea Britanie o tara diversa si inclusiva. Prin urmare, doresc sa subliniez ca sunteti o parte importanta din comunitatea noastra. Vrem sa ne asiguram ca toti cei de aici vor continua sa se simta bineveniti - si ca va veti putea continua vietile ca si pana acum, in tara pe care ati ales-o sa fie caminul dumneavoastra.”

conferinta brexit londra4Ambasadorul britanic Paul Brummell a spus: “Marea Britanie a prioritizat oferirea de garantii pentru cetatenii UE care traiesc şi lucreaza in Marea Britanie şi pentru cetatenii britanici care traiesc in UE, inclusiv in Romania, cu privire la drepturile viitoare. Ne bucuram ca am reuşit sa ajungem la un acord cu Comisia Europeana in timpul Consiliului European din decembrie, acord care sa ofere tocmai aceste garantii. Le va permite membrilor comunitatii de romani din Marea Britanie sa ramana aici chiar şi dupa ce parasim UE pe 29 martie 2019 şi sa continue sa aiba acces la fonduri şi servicii publice.”

Evenimentul este primul dintr-o serie de intalniri cu romanii din Marea Britanie si cu britanicii din Romania. Un al doilea eveniment a avut loc la Manchester, pe data de 28 februarie.

Puteti afla mai multe informatii despre statututul de sedere permanenta pe website-ul Guvernului britanic gov.uk – in romana si in engleza. In plus, va puteti abona pentru a primi informatii pe email de la Home Office folosind acest link.

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head