fShare
43

brexit ueLiderii UE vor cere Marii Britanii garantarea drepturilor imigrantilor europeni
Liderii Uniunii Europene vor insista ca Marea Britanie sa le garanteze drepturile la rezidenta permanenta imigrantilor din state membre UE ajunsi pe teritoriul britanic inainte de concretizarea Brexit, in anul 2019, arata un proiect de document european.

 

Potrivit unei copii a documentului obtinuta de agentia Reuters, orice imigrant UE va putea solicita drept de rezidenta permanenta in Marea Britanie dupa cinci ani pe teritoriul britanic. Acest drept ar urma sa il aiba toti imigrantii europeni aflati in Marea Britanie pana in momentul iesirii efective a tarii din Uniunea Europeana, in anul 2019.

In plus, liderii europeni vor cere Marii Britanii sa suporte toate angajamentele financiare asumate in calitatea de stat membru al Uniunii Europene, suma ridicandu-se la zeci de miliarde de euro. Cel mai probabil, sub incidenta acestei cerinte vor intra toate activitatile asumate de Londra in cadrul bugetului multianual pana in 2020.
Aceste cerinte vor reprezenta cadrul negocierilor pe care Michel Barnier, reprezentantul Comisiei Europene, le va avea cu Guvernul de la Londra pentru stabilirea conditiilor iesirii Marii Britanii din UE.

Un alt capitol al negocierilor se va referi la viitoarea relatie a Marii Britanii cu UE. Guvernul de la Londra a refuzat pana acum sa garanteze drepturile imigrantilor din state europene aflati pe teritoriul Marii Britanii.
Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeana post-Brexit, dar obtinerea acestuia va depinde de respectarea de catre Marea Britanie a libertatilor fundamentale comunitare - libertatea circulatiei persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalului. Theresa May a semnalat ca ar putea finaliza negocierile cu UE fara ajungerea la un acord.

Insa negocierile propriu-zise cu Marea Britanie pe tema Brexit vor incepe abia dupa instalarea noului guvern de la Londra, rezultat in urma scrutinului anticipat din 8 iunie, a transmis presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head