vaduvaEmil Marian Vaduva, candidat PSD Diaspora, Senatul Romaniei
Emil Marian Vaduva este candidatul numarul 2 al PSD pentru Senat neavand experienta parlamentara in Romania. Este stabilit la Londra de 12 ani si este membru al PSD Marea Britanie din anul 2008


Din anul 2012 detine functia de presedinte PSD Marea Britanie, fiind in prezent si vice-presedinte PSD Diaspora. Este totodata membru al partidului laburist in Londra si a facut parte din echipa de campanie a actualului primar al Londrei.

De cat timp esti in Marea Britanie si cu ce te ocupi aici?

Locuiesc la Londra de 12 ani. Sunt licentiat in Drept - Bucuresti (2003) si absolvent al cursului de Diplomatie si Relatii Internationale in cadrul Institutului Diplomatic Roman (2016). In Londra am urmat o bursa politica in cadrul Partidului Laburist , cursuri de politica, business si management. Conduc propria afacere din 2007.
Am venit in Marea Britanie acum 12 ani, pentru ca imi doream sa experimentez un sistem nou si sa urmez un masterat.
Deschiderea unei afaceri nu a fost in planul meu in momentul in care am plecat din tara, imi doream sa continui studiile dupa care sa revin in Romania.
Dupa primii 2 ani petrecuti in Londra, am realizat ca nu vreau sa lucrez pentru nimeni altcineva, ci vreau sa fiu propriul meu sef, fiind o persoana ambitioasa am considerat ca pot face mult mai mult decat sa fiu angajatul cuiva, asadar in 2007 am decis sa urmez calea antreprenoriatului.
Paralel cu antreprenoriatul m-am implicat in politica, mai intai in cadrul Partidului Laburist si consider ca activitatea politica alaturi de colegii laburisti a fost si este o experienta politica benefica.

De cat timp esti membru al PSD Marea Britanie?

Sunt un om de stanga si activez de circa 7 ani in Partidul Laburist, asadar adeziunea la PSD a intervenit in mod natural. Conduc PSD Marea Britanie de 3 ani, in urma alegerilor interne. In anul 2015 am fost ales si vicepresedinte al organizatiei PSD Diaspora, organizatie care a realizat importanta tinerilor in politica romaneasca si a mizat pe contributia pe care acestia o pot avea la dinamizarea organizatiei si la progresul Romaniei, intr-un context international foarte competitiv si complex. Lucram la programe care sa implice tineri profesionisti romani din Marea Britanie, atat pentru a-i sprijini, cat si pentru a-i capacita sa contribuie la promovarea valorilor romanesti in afara tarii. Sunt mandru de organizatia noastra, de colegii mei si de activitatea noastra in Regatul Unit.

Ce te-a determinat sa candidezi pentru Senatul României?

PSD a inteles mesajul romanilor din diaspora, acela de a fi reprezentati de oameni care traiesc si muncesc in comunităţile de peste hotare. Asadar, am fost încurajati sa ne depunem candidaturile, pentru a deveni membri ai echipei Partidului Social Democrat care se prezinta la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Fiecare dintre noi a venit cu propuneri pentru programul destinat romanilor din strainatate si am fost deosebit de onorat sa fiu printre cei care au fost alesi sa candideze pentru a-i reprezenta pe acestia in legislativul de la Bucureşti. Sunt un om implicat in viata comunitatii din care fac parte si, dincolo de aspectul pur politic, vreau sa vad ca problemele acestei comunitati sunt oglindite in initiative de lege si in solutii. Si aceasta mai ales pentru ca noi, romanii din Marea Britanie, ne aflam intr-o situatie cu totul speciala, cea legata de Brexit si de potentialele sale consecinte.

Care sunt din punctul tau de vedere principalele probleme cu care se confrunta comunitatea romanilor din UK in anul 2016?

Dupa cum am spus si mai inainte, Brexitul si tot ceea ce inseamna acest proces pentru noi toti, romanii din UK, este prioritar. Si cred ca este crucial sa fim reprezentati in mod direct in Parlament. Brexit-ul va genera impredictibilitate legislativa, ar putea alimenta afirmatii sau gesturi xenofobe in randul britanicilor si ar putea pune sub semnul intrebarii buna integrare a comunitatii romanesti. Acum, mai mult decat niciodata, vocea ferma a unui reprezentant al romanilor din Marea Britanie la Bucureşti este esentiala!
Bineinteles, in afara de aceasta problema de maxima actualitate, comunitatea romaneasca din UK se confrunta cu probleme comune tuturor romanilor din diaspora – chestiuni de birocratie si costuri consulare, necesitatea sprijinului in problemele privitoare la munca, echivalarea studiilor si experienţei profesionale, educatia copiilor din comunitate, pastrarea profilului nostru identitar si respectarea drepturilor noastre in calitate de cetateni europeni.

Care este programul electoral propus de PSD pentru diaspora pentru mandatul 2016-2020?

Programul nostru este unul foarte la obiect, pragmatic si bazat pe cifre si masuri concrete. Voi fi succint si voi enumera cateva dintre aceste masuri din programul PSD pentru romanii din diaspora. 25 de taxe consulare eliminate, prin legea initiata de PSD. Mai multi atasati pe probleme de munca in misiunile consulare pentru informarea si sprijinul atat de necesar. Program mai flexibil si o accesibilitate mai mare, in instituţiile publice din Romania, inclusiv la punctele de frontiera, pe perioada concediilor romanilor din diaspora si pe perioada sarbatorilor. In domeniul educatiei, forme de sprijin multiple pentru elevii romani care se întorc in sistemul de invatamant romanesc, mai multe burse in tara pentru tinerii romani din strainatate si pentru cei care – dupa ce au studiat in strainatate – decid sa revina in invatamantul sau cercetarea din Romania, dublarea numarului de elevi in programul „Limba, cultura si civilizatie romaneasca” si cresterea numarului de scoli romanesti peste hotare. Continuarea programelor de sprijin pentru mass media de limba romana si mediul asociativ romanesc. Si, cel mai important, crearea in tara a conditiilor care sa ii incurajeze pe acei romani care doresc sa revina acasa – in acest sens, avem un intreg capitol de program destinat incurajarii tinerilor sa ramana sau sa revina in tara. Pentru ca acesta este un interviu si nu avem spatiul de a trece in revista toate propunerile noastre, va încurajez sa parcurgeti programul pe site-ul nostru indraznestesacrezi.ro. Va asigur ca veti fi extrem de placut surprinsi.

Daca vei ajunge senator PSD ce îţi propui să faci pentru comunitatea românilor din UK?

Dincolo de masurile mai sus enumerate, pe care intreaga echipa de candidati PSD pentru diaspora si le asuma, vreau sa va asigur ca locul in Senatul Romaniei pe care in voi ocupa nu va fi al meu, ci al romanilor din comunitatile noastre. Ei vor fi cei care, printr-un dialog deschis si permanent, ne vor spune care le sunt prioritatile. Sunt sigur ca dincolo de a le duce in Parlament, vom gasi sprijinul colegilor parlamentari social-democrati pentru a asigura majoritati care sa transforme in realitate solutiile pe care le vom propune.

Cristina Irimie

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head