Nils MuiznieksComisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei ingrijorat de „discursul urii” din UK
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu violenta cu care presa populara britanica si parte din clasa politica au primit decizia Inaltei curti de a da Parlamentului britanic drept de veto asupra Brexitului, relateaza AFP.

Apeluri la viol si la omor, judecatori calificati drept tradatori si amenintati cu spanzuratoarea: aceasta decizie a suscitat mania unor sustinatori ai Brexitului, nelinistiti de complicatiile care ar putea interveni in declansarea divortului de UE, dar si a unei parti a presei eurosceptice, tabloidul Daily Mail neezitand sa-i prezinte pe cei trei magistrati drept "inamici ai poporului'.
In fata violentei atacurilor, mai multi responsabili politici au reclamat o interventie a guvernului.

Intr-un comentariu publicat luni pe Facebook, Muiznieks si-a exprimat la randul sau ingrijorarea in fata acestor "atacuri flagrante impotriva independentei puterii judiciare, destinate sa incite poporul la ura'.
'O presa libera trebuie sa fie o presa responsabila. Jurnalismul nu trebuie sa contribuie la crearea unei atmosfere de ostilitate, de respingere si de ura', a mai spus diplomatul leton, potrivit caruia "cuvintele conteaza pentru ca ele sunt adesea prima etapa spre violenta reala'.

Intr-un raport facut public la inceputul lunii octombrie, alt organ al Consiliului Europei, Comisia europeana impotriva rasismului si intolerantei (ECRI) afirmase ca discursul urii continua sa fie 'o problema grava in presa populara' britanica.

'Nu este o intamplare ca violenta rasista este in crestere in Regatul Unit, in timp ce chiar noi vedem exemple ingrijoratoare de intoleranta si de discursuri ale urii in ziare, online, dar si din partea responsabililor politici', a estimat presedintele ECRI.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head