bancnota 5 lire vecheVechile bancnote de 5 lire sterline au iesit din circulatie
Cumparatorii din Marea Britanie sunt avertizati ca incepand de vineri, 5 mai, vechea bancnota de hartie de 5 lire sterline „va inceta sa mai fie mijloc legal de plata”.


Cei care inca mai detin astfel de bancnote le pot preschimba la banca centrala, relateaza editia online a The Independent.

Conform ultimelor estimari ale Bancii Angliei, mai mult de 50% din bancnotele vechi au fost deja returnate pentru a fi distruse, ceea ce inseamna ca aproximativ 150 de milioane de lire mai sunt inca in circulatie.

„Magazinele nu vor mai trebui sa accepte vechile bancnote incepand de sambata. Bancile de retail (comerciale – n.n.) pot, de asemenea, sa refuze schimbarea bancnotelor dupa data-limita 5 mai. Cu toate acestea, reprezentantii unor banci au declarat ca vor inlocui bancnotele aduse intr-o sucursala, cu conditia ca detinatorul sa fie client al acelei banci”, noteaza The Independent.

Potrivit site-ului britanic, un purtator de cuvant al grupului financiar-bancar Barclays a declarat ca in urma retragerii statutului de mijloc legal de plata, clientii Barclays pot continua sa depuna in cont bancnote vechi de 5 lire si chiar o moneda veche de o lira. Iar un purtator de cuvant al RBS a spus ca dupa ce vechea bancnota va iesi din circulatie clientii vor putea inca sa-si aduca vechile cupiuri de 5 lire pentru schimb la una dintre filialele bancii.

Asadar, bancile comerciale pot inceta (sau nu) sa schimbe vechile bancnote imediat dupa termenul-limita 5 mai, insa Banca Angliei este obligata din punct de vedere legal sa accepte schimbul. Banca centrala de la Londra „va continua sa schimbe pe termen nelimitat bancnotele vechi de 5 lire, la fel ca in cazul oricarei alte bancnote care nu mai are statut de mijloc legal de plata”, a precizat institutia.

„Toate bancnotele emise de Bank of England isi pastreaza valoarea nominala pentru toate timpurile. Daca banca dvs., societatea de constructii sau Posta nu este dispusa sa accepte aceste bancnote, ele pot fi schimbate de Banca Angliei la Londra, prin posta sau personal”, a precizat banca centrala engleza. „Este posibil sa vi se solicite un act de identitate atunci cand faceti schimb de sume mari de bani”, a mentionat autoritatea monetara.

Potrivit aceleiasi surse, in luna septembrie a acestui an, banca centrala va emite o noua bancnota de polimer in valoare de 10 lire sterline. Aceasta va fi urmata de un nou cupiu, de 20 de lire sterline, care va fi emis pana in anul 2020.
„Bancnotele de hartie care sunt returnate Bank of England vor fi reciclate. Acest lucru se va face folosind un procedeu de compostare si produsul final va fi folosit ca un ameliorator de sol pentru agricultura”, mai arata The Independent.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head