registrul pasagerilor adevarulDatele tuturor pasagerilor, colectate de la companiile aeriene
Parlamentul European a aprobat joi instaurarea unui Registru european al datelor pasagerilor curselor aeriene (PNR), care poate fi folosit pentru a urmari combatantii straini care pleaca si se intorc din zonele de conflict, precum Siria si Irak.

In baza acestei scheme, datele pasagerilor, precum datele de calatorie, itinerarii sau coordonate, vor fi centralizate de la companiile aeriene care opereaza in Europa. Acestea vor fi pastrate timp de cel putin sase ani, relateaza Associated Press.

Votul de joi, din PE, pune capat unei polemici ce dureaza de ani de zile privind echilibrul intre masurile de securitate necesare pentru a combate terorismul si dreptul la viata privata.

Un compromis privind PNR a fost gasit in decembrie 2015, intre negociatorii Parlamentului European si cei ai statelor membre. Insa votul final asupra textului a fost amanat, din cauza ca socialistii, liberalii si verzii au fost reticenti.

Dupa adoptarea in PE, statele membre au la dispozitie doi ani pentru a transpune directive in legislatia nationala.

Cel putin 5.000 de europeni s-au antrenat sau au luptat in Siria si Irak, potrivit estimarilor serviciilor de informatii, insa autoritatilor le este greu sa ii urmareasca si sa dovedeasca faptul ca fac actiuni ilegale.

UE are deja acorduri privind transferul datelor pasagerilor cu Statele Unite, Canada si Australia.
Sursa:Ziare.com, Foto:adevarul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head