brexitUE ameninta ca ar putea limita drepturile cetatenilor britanici dupa Brexit
Claude Morae, seful pentru libertati civile din cadrul Parlamentului European si membru al comisiei UE pentru Brexit, a declarat ca drepturile britanicilor ce locuiesc pe continent ar putea fi limitate in cazul in care UE va aplica aceleasi masuri precum cele propuse de Theresa May in cazul cetateniei.

 

Cetatenii tarilor Uniunii Europene aflati in Marea Britanie de cel putin cinci ani vor avea drept de obtinere a rezidentei, in contextul Brexit, a propus premierul britanic Theresa May. Acest statut ar urma sa le ofere celor vizati acces la servicii medicale, la educatie si la alte servicii sociale britanice.

Marea Britanie ar urma sa paraseasca Uniunea Europeana in martie 2019. In prezent, potrivit estimarilor, in Marea Britanie sunt aproximativ 3,2 milioane de imigranti din state ale Uniunii Europene, iar peste 1,5 milioane de britanici locuiesc in state membre UE.

Propunerea premierului britanic ar restrictiona insa dreptul cetatenilor UE din Marea Britanie de a-si aduce membrii familiei, iar acest fapt ar insemna ca acestia nu s-ar mai afla sub protectia Curtii Europene de Justitie.

Morae a afirmat de asemenea ca May a facut aceasta propunere mizand pe reciprocitate din partea UE, cetatenii britanici ce traiesc in Europa continentala fiind dezavantajati.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head