iohannis si trump casa albaIntalnirea Trump – Iohannis, la Casa Alba
Presedintele Klaus Iohannis si omologul sau american Donald Trump s-au intalnit vineri la Washington. Trump l-a intampinat pe Iohannis si i-a urat "bun venit unui adevarat aliat".


Totodata, la inceputul discutiilor dintre cei doi din Biroul Oval, Trump a mentionat si "parteneriatul maret" dintre Romania si SUA.

Cei doi au sustinut apoi o conferinta de presa comuna, in care Trump a aplaudat curajul lui Iohannis in lupta anticoruptie, a anuntat ca Statele Unite il sustin oficial in aceasta lupta si ca au incredere ca seful statului roman o va castiga. Intrebat si daca investitorii americani sunt afectati de coruptia din Romania, Trump a spus ca sunt tot mai multi care aleg tara noastra ca destinatie pentru afaceri, astfel ca progresele sunt evidente in acest domeniu. "Stim tot ce se intampla" in Romania, a tinut sa sublinieze Trump.

Trump a laudat Romania pentru majorarea bugetului Apararii la 2% din PIB si a spus ca spera ca tara noastra sa fie un exemplu pentru toate statele membre NATO.

Presedintele american a spus insa ca ridicarea vizelor pentru romani nu a fost acum un subiect, chiar daca Iohannis a tinut sa precizeze ca le-a mentionat in cadrul discutiilor.

Cum era asteptat, conferinta comuna a celor doi sefi de stat a fost folosita de jurnalistii americani pentru a-l intreba pe Trump despre scandalul cu fostul sef al FBI, James Comey, care a fost audiat joi in Congres. Trump a spus ca in niciun caz nu i-a cerut vreodata lui Comey sa-i jure lioalitate si a sustinut ca fostul sef al Biroului Federal a mintit la audieri.

Iohannis este primul lider din Europa de Est care este primit de noul presedinte american si este prima astfel de conferinta la Casa Alba pentru un presedinte roman dupa Revolutie.

Inainte de intalnirea cu Trump, Iohannis s-a intalnit cu Secretarul de Stat Rex Tillerson.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head