taxa dupa brexitBritanicii vor fi pusi sa plateasca o taxa si sa-si dea datele personale, ca sa poata intra in Europa dupa Brexit
Cetatenii britanici ar putea fi nevoiti sa plateasca o taxa, daca vor sa viziteze Europa continentala, dupa ce Marea Britanie va iesi din UE, conform unui proiect al Comisiei Europene (CE).

Propunerea prevede ca turistii din tari care nu fac parte din UE sa completeze un formular online si sa plateasca o taxa in valoare de cinci euro inainte de a vizita continentul, scrie The Guardian.

Schema gandita de Comisia Europeana are scopul de a securiza granitele UE impotriva traficantilor de persoane si teroristilor.

Proiectul se numeste "Schema europeana pentru autorizatii si informatii de calatorie" sau ETIAS si ii vizeaza pe cei care intra in spatiul Schengen. Desi Marea Britanie si Irlanda nu fac parte din spatiul Schengen, au semnat acorduri de calatorie cu statele din aceasta zona fara frontiere.

Taxa de cinci euro ar urma sa fie platita de toti adultii si ar permite mai multe calatorii pe o perioada de cinci ani. In schimp, copiii vor putea calatori gratuit in UE.

Dupa modelul schemei americane ESTA, vizitatorilor li se va recomanda sa aplice online cu cel putin 72 de ore inaintea calatoriei. Oficialii CE sustin ca formularul va putea fi completat in doua zece minute, iar 95% dintre aplicanti vor primi un raspuns pozitiv in cateva clipe.

Acestia vor trebui sa ofere informatii de baza, cum ar fi numele, adresa, detalii de contact si numarul pasaportului. Informariile vor fi verificate in mai multe baze de date, printre care arhivele Interpol si listele cu suspecti de terorism.

Se asteapta ca reglementarea sa intre in vigoare in 2020, cand probabil Marea Britanie va fi iesit deja din Uniunea Europeana. Insa Irlanda va fi scutita de taxa.

Schema trebuie aprobata atat de ministerele de Externe din statele membre, cat si de Parlamentul European (PE) si ar putea suferi modificari pana sa devina lege.

Cetatenii britanicii au facut peste 30 de milioane de calatorii de vacanta in Europa, in anul 2015, potrivit datelor Biroului National de Statistica din UK. Cea mai populara destinatie a fost Spania (13 milioane de calatorii), urmata de Franta (8,8 milioane).
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head