perchezitiiO grupare de trafic de persoane care obliga romani sa lucreze in UK in conditii mizere a fost destructurata
O grupare de trafic de persoane formata in Vrancea, care exploata la munca in Anglia romani cu posibilitati financiare reduse, multi dintre ei fiind lasati fara acte, a fost destructurata. Membrii grupului au obtinut in ultimii 2-3 ani peste 200.000 lire sterline.

 Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, in cadrul unei echipe comune de ancheta intre autoritatile judiciare din Romania si Regatul Unit al Marii Britanii, procurorii din Vrancea impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul SCCO Vrancea au facut, marti, sapte perchezitii domiciliare pe raza judetului Vrancea, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de trafic de persoane.

Concomitent, Unitatea de Sclavie Moderna a Politiei Metropolitane din Londra a facut opt perchezitii la imobilele utilizate de catre membrii grupurilor infractionale din capitala Regatului Unit al Marii Britanii.
In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2015 - 2018, 12 suspecti au constituit un grup infractional organizat care a avut ca scop racolarea de persoane cu posibilitati financiare reduse, pe care le-a transportat in Marea Britanie, unde au fost angajate ca personal necalificat in domeniul constructiilor civile.

”Astfel, membrii grupului au racolat, transportat si gazduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din Romania, pe care, prin inducere in eroare si abuz de autoritate, uneori prin violenta, lipsire de libertate si retinerea documentelor de calatorie, le-a obligat sa munceasca, in folosul lor. In acest fel, membrii grupului au obtinut in ultimii 2-3 ani suma de cca. 210.000 lire sterline. In fapt, membrii grupului infractional au intermediat, pentru alti cetateni romani, incheierea unor contracte de munca in diferite domenii de activitate, in special in constructii, oferindu-le salarii mult mai mici decat cele obtinute de la angajator, diferenta fiind insusita de catre acestia in mod ilegal. De asemenea, victimele au fost cazate in conditii insalubre, iar hrana insuficienta”, arata DIICOT.

In urma perchezitiilor, au fost gasite si CONFISCATE 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri si telefoane mobile, precum si documente si carduri bancare emise de catre autoritatile din Marea Britanie.
”Conform legislatiei romane, suspectii sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane si spalare de bani, iar, conform legislatiei britanice, pentru savarsirea infractiunii de sclavie moderna. In urma actiunii desfasurate de catre autoritatile judiciare din Romania si Regatul Unit al Marii Britanii, au fost depistate 4 persoane pe raza judetului Vrancea si 8 persoane pe teritoriul Angliei, respectiv Londra. La locatiile perchezitionate au fost identificate 35 de victime dintre care 7 au fost incluse in mecanismul de referinta a victimelor traficului de persoane”, adauga procurorii.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head