serviicii secreteCEDO condamna interceptarea comunicatiilor de catre serviciile secrete britanice
Metodele utilizate de Serviciul guvernamental britanic de informatii (GCHQ) in interceptarea telecomunicatiilor au incalcat viata privata, fara a oferi suficiente garantii de securitate, a stabilit Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), informeaza cotidianul The Guardian.

 Insa instanta judiciara de la Strasbourg a stabilit ca actiunea GCHQ de a face schimb de informatii digitale cu servicii secrete straine nu a fost ilegala.

Este vorba de prima contestare majora a legalitatii actiunilor serviciilor britanice de informatii de interceptare masiva a comunicatiilor, dupa dezvaluirile facute de activistul pentru transparenta Edward Snowden.

Acuzatiile au fost formulate pe baza reclamatiilor depuse de o asociatie de 14 grupuri pentru drepturile omului, pentru protejarea vietii private si de jurnalisti. Printre organizatiile care au contestat tehnicile de interceptare se numara Amnesty International, Liberty, Privacy International si Big Brother Watch.

Judecatorii CEDO au stabilit ca metodele de interceptare folosite de GCHQ incalca Articolul 8 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, care garanteaza dreptul la viata privata.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head