atentat Manchester ukRaiduri si arestari la Manchester dupa atentatul soldat cu 22 de morti
O explozie puternica a avut loc, luni seara, pe Manchester Arena, la finalul unui concert sustinut de Ariana Grande. Politia a anuntat ca 22 de oameni au murit si 59 sunt raniti.


Printre victime se numara multi copii si adolescenti care venisera sa-si vada artista preferata. Cea mai tanara victima e un copil de scoala primara.

Autoritatile spun ca e vorba de un atac kamikaze si atentatorul s-a detonat. La mai bine de 14 ore de la atac, Statului Islamic a revendicat atentatul, sustinand ca a fost dus la capat de "un soldat al Califatului". Jihadistii vorbesc insa de mai multe dispozitive explozive si prezinta si un bilant mult mai mare al victimelor: 30 de morti si 70 de raniti.

Premierul Theresa May a spus, dupa o sedinta a Comisiei de situatii de urgenta Cobra, ca politia "crede" ca are identitatea atacatorului, dar ca ea nu va fi divulgata. Marti la pranz politia a facut numeroase raiduri si doua persoane au fost arestate, insa nu sunt date despre legatura lor cu atentatul.

Acesta este cel mai grav atac din Marea Britanie de la atentatele din 7 iulie 2005, cand bombe plasate la metrou au ucis 52 de oameni.

Autoritatile britanice au pus la dispozitie si un numar de telefon de urgenta - 0161 856 9400. Totodata, numarul de urgenta al Ambasadei Romaniei in Marea Britanie este 0044.77.3871.6335.

MAE de la Bucuresti si Ambasada Romaniei la Londra sustin ca niciun roman nu se numara printre victimele atentatului, insa deocamdata identitatea si cetatenia acestora nu au fost comunicate oficial.

Prima reactie a reginei Marii Britanii

mesaj regina"Intreaga natiune este socata de numarul mare de adulti si copii ce au fost ucisi sau raniti luni seara. Ei doar se bucurau de un concert. Cele mai calde ganduri merg spre familiile si prietenii celor care au murit sau au fost raniti. Vreau sa multumesc tuturor membrilor serviciilor de urgenta care au intervenit cu profesionalism. Si vreau sa imi exprim admiratia si fata de modul in care au reactionat cetatenii Manchesterului, cu compasiune, fata de acest act barbar", se arata in declaratia remisa de regina Elisabeta. (Sursa:Ziare.com)

Filmul atacului sinucigas din Manchester

Nu mai putin de 60 de ambulante au preluat ranitii, iar perimetrul a fost izolat pentru a intra in misiune criminalistii. Au inceput imediat sa caute indicii. Dealtfel, 400 de ofiteri au fost mobilizati la stadion.

La 20 de minte dupa miezul noptii, concertul Arianei Grande se incheie si tinerii pleaca spre zonele de iesire ale Arenei din Manchester, o sala de spectacole cu 21.000 de locuri.

Atacatorul a asteptat in foaier, exact in partea opusa scenei, pe care cantase starul american de muzica pop.
A ales, poate nu intamplator, iesirea din stadion care da catre statia de tren Victoria si a decis sa astepte, cu rucsacul cu explozibil in brate, in capul scarilor in zona in care, in mod natural, oamenii se strang unii in altii, intr-un mic ambuteiaj, inainte sa coboare treptele.

Martorii oculari povestesc ca dupa explozia produsa de cel care s-a aruncat in aer au vazut zburand in toate directiile bolturi si piulite metalice, semn ca pe langa explozibil, teroristul a adaugat piese de metal, sa provoace cat mai multa suferinta.
Paramedicii sositi la stadionul din Manchester confirma ca au tratat leziuni ca cele produse de schije, imagine care se suprapune perfect ipotezei de bomba cu cuie.

Este de presupus ca teroristul a asteptat sa atace la finalul concertului din doua motive: pe de o parte aglomeratia, iar pe de alta parte din cauza faptului ca, in cazul concertelor sau al altor adunari publice, controalele de securitate sunt extrem de stricte, iar individul nu ar fi reusit sa patrunda prea departe.(sursa:stirileprotv.ro)

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head