Kevin Foster romaninukKevin Foster: Ne sunteti prieteni, ne sunteti vecini, ne intindem mana in semn de prietenie si ne dorim sa obtineti statutul pe care il meritati
- Buna dimineata, ma numesc Cristina Irimie si, in numele comunității romanești din Marea Britanie, as dori sa va mulțumesc, domnule ministru Foster pentru ca ati profitat de aceasta ocazie pentru a va adresa romanilor din UK astazi, in penultima zi in care schema de aplicatii EU Settlement Scheme mai este deschisa.

- Ma bucur sa fiu alaturi de tine si sa ma adresez romanilor. Este imbucurator ca am primit atat de multe aplicatii deja din partea prietenilor si vecinilor nostri din Romania care s-au stabilit aici in perioada liberei circulatii ( perioada de dinainte de referendum si de tranzitie pre-Brexit pana la data de 31 decembrie 2020). Am primit deja cu mult peste 900.000 de aplicații. Am putea ajunge chiar la un milion.

- Excelent. Domnule ministru acum la sfarsit, apropiindu-ne de data limita, am inteles ca a fost un numar destul de mare de aplicatii facute in ultima perioada.

- Am avut un numar mare de cereri si primim cereri chiar si in acest moment, peste 10.000 pe zi. Pentru a-i linisti pe oameni as vrea sa le transmit ca acest numar nu este nici pe departe cel mai mare numar de aplicatii zilnice. Perioada cea mai aglomerata a fost in jurul Craciunului anului trecut, Decembrie 2020, cand primeam zeci de mii de aplicatii pe zi. Sunt multe si acum in aceasta perioada insa as vrea sa le transmit tuturor ca atata timp cat cererea a fost depusa inainte de termenul limita ( nota editorului:30 iunie 2021 ora 23.59), drepturile dumoeavoastra sunt protejate pana la momentul la care cererea va fi procesata, inclusiv in perioada unui posibil recurs ulterior.

- Inteleg. Si puteti estima cam cat va dura pana cand Home Office-ul va putea sa proceseze toate cererile transmise pentru statutul de pre-settled respectiv settled status?

- Ei bine, marea majoritate a cazurilor sunt soluționate în mai puțin de o lună. Exista insa situatii cand unele aplicatii dureaza mai mult. De exemplu, aplicațiile mai complexe bazate pe drepturi acumulate, in general aplicatii venite din partea unor membrii non-UE dependenti ai membrilor UE sau spre exemplul in cazurile in care cazierul juridic fie nu este curat sau persoanele urmeaza sa ispaseasca o pedeapsa legala, la fel in cazurile in care potentiali petenti sunt in urmarire penala in curs de desfasurare. Din motive bine intemeiate, in aceste cazuri, pana la finalizarea urmaririi penale o decizie nu va fi luata, si asta intr-o oarecare masura datorita faptului ca acest lucru ar putea aduce prejudicii unor persoane care mai tarziu pot fi declarate nevinovate.

Cristina Irimie romaninuk- Va multumesc pentru aceste clarificari. Domnule ministru Foster, am aflat despre probleme intampinate de parinti romani care au copii nascuti in Marea Britanie si datorita pandemiei nu au reusit inca sa le obtina acestora pasapoarte romanesti. Credem ca sunt suficienti parinti aflati in aceasta situatie care nu stiau ca pot aplica pentru statutul de pre-settled sau settled status pentru copiii lor in baza certificatului de nastere britanic. Puteti sa dati acestor romani niste asigurari ca sederea copiilor lor in UK va putea continua?

- Stim ca cel mai simplu mod de a aplica este folosind pasaportul. Se pot folosi insa si alte dovezi pentru a aplica si exista un formular disponibil pe website-ul guvernamental care poate fi folosit pentru a depune cererea. Tot ce trebuie sa faca este sa trimita aplicatia cu posta inainte de termenul limita.

- Adica astazi.

- De fapt maine, 30 iunie este termenul limita pana la care trebuiesc depuse aplicatiile. Dar exista de asemenea organizatii subventionate capabile sa ajute cu procesarea cererilor. Totodata vreau sa le transmit celor alfati in aceasta situatie ca unul dintre principalele motive pentru a accepta o cerere intarziata pentru Pre-settled sau Settled Status este faptul ca in cazul copiilor parintii trebuie sa solicite acest statut in numele lor. Am vedea cu siguranta lipsa unui pasaport al copilului ca fiind un motiv intemeiat pentru a procesa o aplicatie ulterioara pentru copii.

- Ma bucur sa aud asta. Asadar cetatenii europeni pot sa inteleaga ca Marea Britanie nu isi doreste sa ii dea afara si ca atata vreme cat ei s-au stabilit aici inainte de termenul limita ( 31 decembrie 2020) si au aplicat pentru pre-settled sau settled status drepturile lor sunt protejate din punct de vedere legal, inclusiv drepturile copiilor lor.

- Da, as vrea sa le transmit celor aflati in aceasta situatie ca trebuie sa aplice in numele copiilor lor, dar si ca exista ajutor gratuit si consiliere disponibila telefonic. Sunt organizatii finantate care au facut o treaba excelenta pana acum in consilierea cetatenilor europeni cu privire la aplicatiile pentru schema EU Settlement. Acestea beneficiaza in continuare de finantare din partea noastra pana in luna septembrie pentru a oferi consiliere gratuita.Si noi am acordat deja acest statut unui numar de peste 900 de mii de romani, si as vrea sa le transmitem oamenilor ca trebuie sa aplice in numele copiilor, dar exista ajutor si sfaturi disponibile online, la telefon și prin intermediul acestora. Deci, multi dintre prietenii si vecinii nostri din România au deja aceste drepturi securizate.

- Relatari recente din presa ultimelor cateva saptamani indica faptul ca numarul celor care ar putea sa piarda termenul limita si sa nu aplice pentru statutul de rezident ar putea fi foarte mare. Care este punctul de vedere al Home Office-ului?

- Ei bine, cred ca am putea spune ca am avut un volum foarte mare de aplicatii facute in ultima luna. Pana la sfarsitul lunii trecute primisem deja peste 5,6 milioane de cereri din toata Marea Britanie pentru schema EUSS. Deci, credem ca vasta si covarsitoarea majoritate a oamenilor au aplicat pana acum. Dar, dupa cum va spuneam, vom accepta cereri intarziate acolo unde exista motive intemeiate, dar pentru oricine care mai are vreo ingrijorare cu privire la statutul lor, mesajul este: Depuneti cererea inainte de termenul limita si vom lucra cu dvs. pentru a va acorda statutul pe care il meritati.

- Excelent, va mulțumesc pentru asta. Si as vrea, daca este posibil, sa oferiti un punct de vedere despre ceea ce am vazut in ultimele saptamani ca fiind un motiiv de ingrijorare. Cred ca ingrijorarea vine si din cauza stirilor transmise iar unii oameni nu inteleg cu adevarat pe deplin care este situatia lor legala. Exista persoane care au cunostinte limitate de limba engleza si a caror competente digitale sunt limitate. Ei se tem ca daca pleaca in vacanta, sau daca se intorc acum din Romania sau din alte tari unde se afla, chiar daca au statutul de presettled sau settled, li se poate refuza intrarea la granita atunci cand se intorc in UK. Din propriul research am constatat ca este o problema intampinata de cei care si-au schimbat documentul de identitate pe care l-au folosit atunci cand au aplicat iar la intoarcere, identificandu-se cu noul document de identitate, acesta nu indica statutul lor digital de pre-settled sau settled status. Puteti sa ne oferiti o asigurare conform careia sa stim ca reprezentantii Border Force sunt la punctele de frontiera pentru a le proteja dar nu pentru a nu ii lasa pe acesti oameni cu statut legal sa se intoarca inapoi aici?

- Da, pot sa spun ca in primul rand ii incurajam pe toti cei aflati in aceasta situatie sa isi actualizeze detaliile in aplicatie,dar daca se intorc in UK de fapt angajatii Border Force pot sa verifice statutul EUSS la frontiera. Ca atare ei pot sa gaseasca statutul fiecaruia la frontiera, atata vreme cat acestia au actul de identitate, dar fiecare are nevoie de acesta pentru a calatori oricum. Unul dintre avantajele acestui statut digital este de fapt chiar acesta, ca este disponibil la punctele de frontiere pentru ofiterii vamali, incluzand cazurile in care de exemplu cuiva i se fura documentele si trebuie sa se intoarca in UK.

- Va multumesc pentru aceste clarificari. Asadar, ne-au ramas putin peste 24 de ore disponibile in care se mai accepta aplicatii din partea cetatenilor europeni in schema EUSS. Aveti dumneavoastra in calitate de ministru al Home Office-ului pentru Imigratie un mesaj pentru cei care inca nu au depus o aplicatie?

- Mesajul meu simplu este: Nu intarziati, aplicati astazi. Daca trimiteti aplicatia inainte de termenul limita, drepturile voastre sunt protejate pana la momentul la care aplicatia este solutionata. Ne simtim onorati sa vedem atat de multi prieteni ai nostri din Romania pentru care Marea Britanie a devenit un “acasa” permanent asa ca speram sa le uram acelasi mesaj si altora care aplica inainte de termenul limita care este maine.

- In numele comunitatii romanesti din UK, ca si jurnalist, as dori sa va multumesc dumneavoastra si Home Office-ului pentru eforturile facute in a informa cetatenii europeni aflati aici cu privire la statutul lor si de a ii invita sa ramana in UK.

- Asa cum am spus, ne sunteti prieteni, ne sunteti vecini, ne intindem mana in semn de prietenie si ne dorim sa obtineti statutul pe care il meritati.

Vezi interviul AICI

 

 

Position: position-2
Style: none outline
ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head