parteneriat strategic uk roMinistrii de externe ai Marii Britanii si Romaniei semneaza la Londra Parteneriatul Strategic dintre cele doua tari

Ministrul afacerilor externe britanic James Cleverly il gazduieste la Londra pe ministrul roman de externe Bogdan Aurescu pentru semnarea Parteneriatului Strategic si deschiderea forumului bilateral.

Ministrul afacerilor externe britanic subliniaza puterea continua a relatiei Marea Britanie-Romania in cadrul forumului de astazi si semneaza un parteneriat strategic reinnoit cu omologul sau roman.
Sprijinul pentru Ucraina si comunitatea mai larga din regiunea Marii Negre a fost in topul agendei, precum si apararea colectiva a natiunilor prin intermediul NATO.

Forumul comun va avea loc anual in viitor, pentru a mentine un parteneriat puternic.
Marea Britanie isi va consolida parteneriatul puternic cu Romania astazi (joi, 23 martie), ministrul de externe britanic urmand sa sublinieze importanta deosebita de a sta umar la umar cu partenerii romani in fata agresiunii Rusiei in Ucraina.

Ministrul roman de externe Bogdan Aurescu se afla la Londra saptamana aceasta pentru a se intalni cu ministrul de externe si pentru a semna un parteneriat strategic reinnoit pentru a consolida si mentine legaturile istorice profunde si legaturile economice ale Regatului Unit si Romaniei, de la relatia noastra comerciala puternica pana la obiectivele comune prin NATO.

Parteneriatul strategic a fost semnat pentru prima data in anul 2003, prezentand angajamentul comun de a dezvolta relatiile dintre cele doua tari, iar ministrul de externe britanic va recunoaste in aceasta saptamana importanta semnificativa pe care  consolidarea relatiei dintre Regatul Unit si Romania o are in contextul invaziei Ucrainei si al provocarilor de securitate cu care se confrunta Europa in 2023.

Cei doi ministri vor deschide, de asemenea, un forum bilateral comun la sediul Foreign Office din  Londra, reunind reprezentanti ai guvernului si ai mediului de afaceri, parlamentari, academicieni si reprezentanti ai  societatii civile pentru a discuta despre viitorul cooperarii dintre  Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Romania, acoperind o gama larga de domenii de la  economie, comert si cooperarea energetica pana  la societatea civila si educatie.

Forumul reprezinta o oportunitate pentru Marea Britanie de a-si sublinia sprijinul neclintit pentru Romania si regiunea Marii Negre, care formeaza un bastion central in sistemul de aparare al Regatului Unit in regiune. Aceasta vine dupa ce guvernul a anuntat o noua finantare pentru rezilienta in Moldova luna  aceasta subliniind sprijinul Regatului Unit pentru integritatea teritoriala, ca parte a activitatii cu vecinii Rusiei, pentru a ajuta la abordarea amenintarii de la usa lor.
In deschiderea forumului astazi, ministrul de externe James Cleverly este de asteptat sa spuna:
”Dupa cum demonstreaza discutiile cu prietenul meu Bogdan Aurescu, tarile noastre nu ar putea fi mai aproape de cele mai mari probleme care afecteaza natiunile noastre, intreaga Europa si, intr-adevar, intreaga lume.

Avem acum  in UK 1,2 milioane de cetateni care se pot numi atat romani, cat si britanici - unii dintre ei fiind astazi aici - pe intreg teritoriul Marii Britanii. Este absolut corect ca in 2023, sa ne reimprospatam ambitia si sa confirmam angajamentul de a lucra strans impreuna in politica externa, aparare, educatie, stiinta, combaterea criminalitatii, stoparea traficului de persoane, comert si investitii”.

Ministrul de externe Cleverly si ministrul Aurescu isi vor lua angajamente pentru apararea colectiva prin NATO si pentru a lucra impreuna pentru intarirea relatiei transatlantice, in special pentru contracararea actiunii agresive a Rusiei in regiunea Marii Negre.

Romania detine cea mai lunga granita cu Ucraina din intreg NATO si, in consecinta, a oferit sprijin pentru aproape 4 milioane de refugiati ucraineni, peste 100.000 facand din Romania  o resedinta temporara. Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a oferit si sprijin educational, permitand profesorilor ucraineni sa continue sa-si predea programa scolara in Romania. Ministrul de Externe britanic va aduce un omagiu sprijinului generos oferit de Romania de la invazia Ucrainei.
In sesiunea de astazi, cele doua natiuni se vor angaja sa lucreze impreuna pentru a consolida securitatea energetica si a aborda schimbarile climatice, pentru a  extinde conexiunile dintre oameni si mediul de afaceri si pentru a promova cresterea in ambele tari in urma pandemiei. 
Sursa:Foreign Office

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head