Cristina Irimie romaninuk.netCristina Irimie: "Mi se pare halucinant sa credem ca inchidem poarta si ne descurcam cu imigratia"
Pe Cristina Irimie o cunosteam prin intermediul lucrarilor din cadrul Consiliului Romanilor de Pretutindeni, persoana cu care discut astazi e la fel de hotarata sa-si indeplineasca visele cat si obligatiile fata de comunitate prin proiecte menite sa intareasca si sa dezvolte legaturile pe cat se poate.

Sorina Sallard: Cristina Irimie, locuiesti in Marea Britanie de multi ani. Care e povestea?

Cristina Irimie: Locuiesc in Marea Britanie de cand aveam 16 ani, 38 de ani fac anul acesta. Am venit aici ca si bursier Soros pentru clasa a 11-a din liceu si destinul m-a facut sa raman. Locuiesc in Londra, in tot acest timp unde am lucrat pe mai multe proiecte. Sunt antreprenor de la 20 de ani. Din anul 2004, am lucrat in comunitatea romaneasca in diferite proiecte. In 2005, am lansat un ziar al diasporei - "Roman in UK", colaborand cu Inno Brezeanu care reprezinta Romani in UK.

Sorina Sallard: In prezent, cu ce te ocupi?

Cristina Irimie: Am fondat in anul 2014 o firma numita HPL Recruitment care, pana in anul 2017, a functionat in paralel pe proiecte de recrutare internationala si servicii de training si evaluare a competentelor profesionale. Din anul 2017, pana in prezent, ne-am concentrat pe cursuri si calificari profesionale in constructii. Incepand de la migranti care intra in domeniul constructiilor de la zero, cu un card de CSCS de muncitor necalificat, si pana la manageri in constructii care au nevoie de calificare la locul de munca si pot obtine un level 6 in management in constructii (echivalentele sunt in functie de sistemul britanic de educatie si certificare la locul de munca).

Sorina Sallard: Un domeniu destul de larg...

Cristina Irimie: Da, este un domeniu larg. Am lucrat mult timp doar cu europeni, dar ne-am extins aria serviciilor si am reusit, adica am folosit foarte productiv perioada lock-downului (perioada de izolare impusa de pandemie) pentru ca pe calificari si in educatie nu s-a putut lucra mai deloc din 22 martie in Marea Britanie. Doream de mult sa gasesc o metoda prin care sa putem face cursuri si testari la distanta si online. Pentru ca vorbim despre un domeniu in care sistemul a fost fraudat in trecut, trebuie sa trecem prin foarte multe teste si verificari pentru a demonstra un sistem robust, securizat in cadrul caruia totul poate fi facut in mod transparent. Am reusit, dupa doua luni de incercari, sa obtinem autorizatie si sa devenim primul centru din Marea Britanie prin intermediul caruia candidatii pot obtine, de acasa, un card CSCS. Asa ca, prin diversificare, acum putem sa lucram cu oameni din tot Regatul Unit si, desi a fost o perioada complicata si grea, incep sa se vada rezultatele. Lucram cu o sala unde sunt multi est europeni in Londra si in acelasi timp avem cursanti si din Scotia, din Devon, in sudul Angliei, din diferite parti ale Marii Britanii.

Sorina Sallard: Nu e putin ce ati realizat.
.
Cristina Irimie: Da, asa este. Cursul pe care il oferim online este foarte interactiv. Folosim mult video, exercitii interactive. Este de procesat multa informatie si de completat in acelasi timp calificarea. La finalul cursului, cursantii dau un test. Deci fiecare e concentrat pe partea lui de munca. Mi se pare extraordinara aceasta diversificare.

Sorina Sallard: In acest context, cum crezi ca vor afecta schimbarile pe care le va aduce Brexit?

Cristina Irimie: Am luat in calcul Brexit-ul, astfel ca am dorit sa obtinem aceste acreditari anul acesta. Desi a fost o perioada foarte grea si investitia in acest sistem a fost mare, cred ca ne stabilizeaza pentru ca, practic, putem deservi pe oricine din Regatul Unit al Marii Britanii. Mai mult, pe anumite cursuri putem lucra cu oameni de oriunde din lume care se gandesc sa vina in Marea Britanie. Astfel, extinzand reteaua si categoriile de persoane carora ne adresam, suntem intr-o pozitie mai buna decat eram in urma cu sase luni cand cand lucram cel mai mult cu europeni dintre care romanii constituiau poate 85% din clientii nostri. Deoarece stim ca vor exista multe probleme pe care Brexitul le va genera si nu stim exact ce se va intampla cu migratia - mie inca mi se pare halucinant sa credem ca o sa inchidem poarta si ne descurcam cu noua politica pe imigratie. Totusi, trebuia sa ne pregatim.

Sorina Sallard: Avand in vedere parcursul tau profesional in Marea Britanie, care sunt influentele care te-au ghidat cel mai mult?

Cristina Irimie: Am activat in mai multe domenii. Cred ca a fi antrepreneur a fost o chestiune de destin. Pentru ca am inceput de tanara, am avut de-a lungul parcursului meu profesional persoane mai in varsta decat mine care mi-au fost mentori. Asa ca modelele au fost inspiratia mea. Probabil, fiind o tanara care a incercat sa razbata, eram atat de hotarata sa reusesc incat cred ca am socat de multe ori. M-a ajutat enorm de mult pentru ca experienta celor mai in varsta, mentoratul, este foarte importanta. Cred ca este esential pentru oricine existenta unor persoane-model care sa te ghideze si sa te ajute atunci cand ai nevoie de ajutor, cand ai nevoie de ghidare.

Sorina Sallard: Cum ajungi la persoanele care au nevoie de serviciile tale?

Cristina Irimie: Pentru primii patru ani am functionat foarte mult pe baza de recomandari. Si pentru ca furnizam acest card care ofera acces celor nou veniti in industrie, fiind multumiti de serviciile pe care le primesc, ei revin si te recomanda. Astfel ca, iata, in timp, am construit o retea, desi as putea sa spun ca s-a construit de la sine. Pe de alta parte, pentru ca am lucrat foarte mult cu comunitatea romaneasca si brandul personal, faptul ca multa lume ma cunostea, a ajutat business-ul sa creasca pentru ca am adus elementul de incredere. Este o industrie unde foarte multi oameni nu sunt invatati cu ceea ce trebuie sa faca si atunci, cand ajung la tine si ii inveti si petreci timp cu ei, castigi respect care, in timp, fidelizeaza. Acum lucram cu o echipa de freelancers pe social media si digital marketing si avem in acelasi timp, un director de vanzari care aduce business de la firme. Deci nu asteptam sa se intample doar dintr-o parte, ci folosim ceea ce este cel mai bun si din digitalizare, dar si din contactul direct cu oamenii. Daca ma intrebi pe mine, eu cred ca sunt un om pentru oameni. E ok ce face online-ul, dar tot mai bine ma simt cand ma intalnesc cu oamenii fata in fata. Pentru ca simti ca aduci un plus de valoare in vietile celor cu care lucrezi si asta pentru mine e foarte important.

Sorina Sallard: Pentru ca vorbim despre campul muncii si de recrutare, in general, ce trenduri urmaresti in ultimul timp, ce anume ti se pare important in acest domeniu?

Cristina Irimie: In domeniul nostru de activitate, observam ca primim in continuare cereri de a plasa forta de munca. Ma intreb daca tot suntem in Marea Britanie pregatiti pentru Brexit si ni se pare noua ca nu vor exista probleme pentru ca acest lucru tot ni se repeta: nu vor exista probleme dupa Brexit. Ma intreb ce se va intampla cu adevarat. Vorbesc de firme mici si mijlocii, care au o problema pentru ca nu gasesc forta de munca calificata si nu inteleg de unde vor obtine forta de munca calificata in viitor, putem spune ca sunt multe domenii unde se vede o nevoie acuta de forta de munca calificata. Si nu cred ca cineva chiar stie cum o va obtine intr-un timp atat de scurt. S-au lansat multe proiecte educationale, si noi am participat la cateva licitatii, dar doar in octombrie se vor afla rezultatele, iar guvernul britanic isi doreste sa ofere calificari in ritm accelerat pentru ca britanicii si, ma rog, muncitorii care au drepturi in tara asta, sa obtina locuri de munca in alte domenii daca si-au pierdut serviciul actual. Dar, dupa cum stim din practica, sunt anumite meserii pe care le poti face atunci cand esti fortat sau nu ai incotro, dar sa inveti meserie intr-un domeniu, precum constructiile, nu poti sa faci asta in trei luni de zile si sa devii muncitor calificat.

Sorina Sallard: Cand vorbim despre proiectele in constructii, acestea se intind pe perioade de minim 10 luni sau chiar pana la 2-3 ani de zile. Daca ar fi sa pui o cifra pe ceea ce vezi in jur, care ar fi procentul proiectelor sau intreprinderilor care ar putea fi afectate de Brexit?

Cristina Irimie: Cred ca procentul va fi foarte mare. Daca ar fi sa ma refer la subcontractori care au pana la 50 de subcontractori la randul lor avem discutii cu firme care sunt subcontractori generali cu companii mari precum Mainz, Lendlease, adica nume mari din domeniu si toata lumea are aceeasi dilema: nu exista forta de munca pentru ca proiectele care sunt aproape de finalizare sa poata fi duse la termen. Si cand intrebi de ce forta de munca ar avea nevoie iti raspund: de la muncitori necalificati pana la specialisti care au salarii incepand de la 50 000 de lire. Cel putin in partea Londrei si in jurul Londrei unde sunt proiecte foarte mare, singurul obstacol pe care il au cu totii ramane forta de munca. Apropo de romani, ma gandeam, cand citesti statisticile vezi ca est-europenii reprezinta 10-12% din forta de munca in domeniul constructiilor in Marea Britanie. Stim ca proiectele din Londra au asemenea anvergura incat concentreaza mult din toata forta de munca de pe teritoriul Marii Britanii in domeniul constructiilor. Daca mergi pe santiere vei vedea ca in proportie de 80-85% se vorbeste romaneste. Cred ca este unul dintre motivele pentru care forta de munca a devenit o mare problema in contextul actual pentru ca foarte multi au plecat inapoi in Romania cand s-a instaurat lockdown-ul, nu toti au revenit de atunci si este un procent, nu as stii sa spune cat la suta, dar vad ca afecteaza angajatorii, nu stiu nici care ar fi procentul celor care se gandesc sa nu se mai intoarca deloc.

Sorina Sallard: La asta am putea adauga si numaril celor care se gandesc sa plece inapoi in Rmania in urmatoarele luni.

Cristina Irimie: Exact.

Sorina Sallard: Pentru ca ai vorbit de zona din afara Londrei, cum te-ar putea ajuta comunitatile de romani care sunt situate deasupra centurii M25 (autostrada care e considerata drept granita intre Londra si "nord", in practica, Londra si restul Angliei - tara de mijloc si nord). De exemplu in zona Birmingham si Coventry se anunta investitii masive in infrastructura.

Cristina Irimie: Exact. Noi putem sa livram calificari oriunde in Marea Britanie atat prin sistemul acesta online cat si prin vizite propriu-zise sau sesiuni de cursuri organizate in diferite zone. Si in aceeasi masura, pentru ca business-ul se dezvolta, am putea sa incheiem parteneriate care sa fie benefice si organizatiilor voluntare si sa ne fie benefice si noua. Totdeauna am crezut ca proiecte facute impreuna pot aduce un beneficiul mutual. Uite, suntem in discutii, nu pot spune numele pana cand nu avem confirmarea oficiala, dar lucram la un proiect-pilot in care probabil ca vom putea sa oferim calificari gratuite pentru romani care si-au primit locuri de munca de exemplu in hospitality (industria hoteliera etc) si doresc sa accepte un loc de munca in constructii. Ideea provine din faptul ca am avut multe tinere cu o engleza impecabila care au venit sa faca cursuri la noi si nu pricepeam de ce doresc sa obtina un card de CSCS de muncitor necalificat. Din discutii am aflat ca isi cauta un loc de munca in curatenie pe santiere pentru ca nu considera ca jobul lor este sigur in industria hoteliera si ca va disparea. Vazand ca nu stiu unde sa caute un loc de munca le-am pus in contact cu agentii si sunt multumite, castiga destul de bine, chiar mai mult decat castigau in industria hoteliera. Si asa m-am gandit ca stiu ca se desfasoara atatea proiecte, tot vorbim de fonduri, si totusi in final nu se vad rezultate directe asa ca am abordat o primarie si le-am spus: noi avem o solutie putem oferi cursul, oferim o certificare, putem sa ne asiguram ca persoanele respective obtin un loc de munca. Speram sa avem un rezultat in curand, si atunci voi putea spunei mai mult despre acest proiect pentru ca e un lucru care ar putea fi replicat si in alte zone. Pentru ca foarte multe zone din Marea Britanie au probleme cu sectoare din industrie unde stim ca nu vor mai fi locuri de munca si unde se fac in continuare disponibilizari.
(Citeste continuarea pe Ziare.com)

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head