boris johnson premier ukCarantina in Marea Britanie se mentine, dar unii oameni se vor intoarce la munca
Premierul britanic Boris Johnson a prezentat, duminica, un plan care sa fie pus in aplicare in perioada urmatoare in Marea Britanie, el precizand ca nu este momentul sa se iasa din izolare, insa mentionand o usoara relaxare a masurilor.

Johnson a spus ca acum cei care nu pot munci de acasa, de exemplu cei din constructii, trebuie sa fie incurajati sa mearga la munca, insa sa evite transportul public. “Atunci cand mergeti la munca, daca este posibil mergeti cu masina sau chiar, mai bine, pe jos sau cu bicicleta”.

De miercuri, britanicii sunt incurajati sa faca mai multe activitati sportive in aer liber. “Puteti sa stati la soare in parcul din apropiere, puteti sa mergeti in alte locuri, puteti chiar sa faceti sport cu membri ai gospodariei voastre. Trebuie sa respectati regulile de distantare sociala”, a subliniat premierul, adaugand ca amenzile pentru cei care incalca regulile vor fi marite.

Pasul doi al relaxarii masurilor, conditionat de felul in care va evolua situatia legata de coronavirus si care va intra in vigoare cel mai devreme la 1 iunie, va consta in redeschiderea magazinelor si a scolilor, in etape, incepand cu clasele 1 si a 6-a.

Pasul trei, aplicabil cel mai devreme din iulie, si de asemenea conditionat de evolutia situatiei, va consta in redeschiderea unor locuri din industria ospitalitatii si a altor locuri publice, daca vor fi sigure si acolo se va respecta distantarea sociala.

Boris Johnson a mentionat ca prioritatea este protejarea oamenilor si salvarea de vieti, astfel ca nu se poate “merge inainte” daca nu se indeplinesc cinci conditii: protejarea NHS, scaderea ratei deceselor, scaderea ratei infectiilor, obtinerea de materiale de protectie suficiente pentru cei care au nevoie de ele si asigurarea faptului ca rata de propagare a virusului nu creste.

Pentru monitorizarea progreselor, Johnson a anuntat infiintarea unui Sistem de Alerta Covid. Vor fi cinci niveluri de alerta: nivelul 1 inseamna ca boala un mai este prezenta in Marea Britanie, iar nivelul cinci, cel mai critic, este cel la care tara ar fi ajuns daca sistemul de sanatatear fi fost excedat, a explicat premierul britanic. Marea Britanie a fost la nivelul patru pe perioada de izolare, iar acum se indreapta catre nivelul trei, a adaugat el.

“Desi am facut progrese in satisfacerea a cel putin unele dintre conditiile cerute de mine, nu le-am indeplinit pe toate. Astfel, pur si simplu nu este momentul sa incheiem izolarea in aceasta saptamana”.

Johnson a vorbit despre progresele facute datorita sacrificiilor tuturor celor care s-au implicat in lupta impotriva coronavirusului, dar si prin respectarea regulilor de distantare de catre populatie. “Ar fi o nebunie sa dam cu piciorul la ce am realizat permitand inca un varf in pandemie. Trebuie sa ramanem vigilenti. Trebuie sa continuam sa controlam virusul si sa salvam vieti”.

Boris Johnson a spus si ca pentru a se preveni “reinfectarea venita din strainatate”, curand va fi momentul sa se impuna carantina pentru oamenii care ajung in Marea Britanie cu avionul.

“Avem o cale, avem un plan si toti cei din guvern au presiunea si provocarea de a salva vieti, de a readuce normalitatea in vietile oamenilor si a readuce libertatile de care avem nevoie. Dar pana la urma este un plan pe care toata lumea trebuie sa il faca sa fie eficient. Vom invinge aceasta boala diavoleasca. Vom redeveni sanatosi. Si desi Marea Britanie va fi schimbata de aceasta experienta, cred ca putem fi mai puternici si mai buni decat inainte. Mai rezistenti, mai inovatori, mai dinamici economic, dar si mai generosi. Insa deocamdata trebuie sa ramanem vigilenti, sa controlam virusul si sa salvam vieti”, a conchis Johnson.
Sursa:adevarul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head