asistenta medicala cu cardul in ukTuristii si studentii romani care vin in UK vor primi in continuare asistenta medicala cu cardul
Persoanele din UE aflate intr-un sejur temporar in Regatul Unit vor primi in continuare asistenta medicala in baza Cardului European de Asigurari de Sanatate (CEASS). Regulile se schimba pentru cei care staui mai mult timp in Regat.

Uniunea Europeana si Marea Britanie au semnat, in data de 30 decembrie 2020, acordul post-Brexit care stabileste relatia economica si de cooperare intre statele europene si Marea Britanie si care va fi aplicat provizoriu, incepand cu data de 1 ianuarie 2021.

Asistenta medicala este inclusa in sfera de aplicare a acordului, iar aranjamentele privind asigurarile de sanatate existente pana la 31 decembrie 2020 se vor aplica in continuare si incepand cu 1 ianuarie 2021, anunta CNAS.
Astfel, un cetatean UE aflat intr-un sejur temporar in Regatul Unit (un turist, un student sau o persoana intr-o calatorie de afaceri) va continua sa beneficieze de asistenta medicala necesara in baza Cardului European de Asigurari de Sanatate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC).
Pentru sederi pe perioade mai lungi, legislatia interna a Marii Britanii privind imigratia poate prevedea cerinte suplimentare.

In special, Regatul Unit va impune resortisantilor tarilor terte o suprataxa pentru asistenta medicala ca si conditie pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioada de sedere mai lunga de 6 luni. Aceasta suprataxa va trebui platita si de cetatenii UE, dar va fi rambursata studentilor si persoanelor care raman asigurate in statul membru (detinatorii de documente portabile S1).

Pensionarii din UE care se muta in Regatul Unit vor continua sa beneficieze de asistenta medicala in statul de resedinta, in numele statului care ii plateste pensia, utilizand documentul portabil S1. Acelasi lucru este valabil si pentru lucratorii frontalieri (care lucreaza intr-un stat, dar locuiesc intr-un alt stat). Desi se pot aplica cerinte suplimentare in temeiul legislatiei interne privind imigratia, acordul garanteaza ca statul in care persoana este asigurata ramburseaza statului de resedinta cheltuielile aferente asistentei medicale, ca si pana acum.

Persoanele care doresc sa beneficieze, incepand cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat in Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 institutiei competente din statul in care sunt asigurate.

De altfel, CNAS a creat pe site-ul propriu o sectiune speciala, in care au fost postate informatii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sanatate din Romania si Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html
Sursa:jurnalul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head