cu pasaport in ukSe schimba regulile de intrare in Marea Britanie
Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca incepand cu data de 1 octombrie 2021, cetatenii europeni nerezidenti (care nu sunt protejati de Programul de Inregistrare a Cetatenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord exclusiv in baza pasaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar).

Astfel, incepand cu aceasta data, cetatenii romani nerezidenti nu mai pot intra in Regatul Unit in baza cartii de identitate.
Conform informatiilor comunicate de autoritatile britanice, cetatenilor europeni (inclusiv cetatenilor romani) nerezidenti in Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetatenii europeni (inclusiv cetateni romani) care intra sub incidenta Programului de Inregistrare a Cetatenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea sa calatoreasca in Regatul Unit folosind cartea nationala de identitate valabila, pana la data de 31 decembrie 2025 (cu conditia ca aceasta sa fie inregistrata ca document de calatorie in contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru inscrierea in EUSS).

MAE foloseste acest prilej pentru a reaminti ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani nerezidenti pot calatori spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in scop turistic/vizita, pentru sederi de scurta durata, pentru o perioada de pana la 6 luni intr-un an, fara a necesita o viza de intrare (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021).
Cu toate acestea, cetatenii romani care doresc sa munceasca in cele 6 luni trebuie sa obtina, in prealabil, o viza de intrare.

Totodata, cetatenii romani nerezidenti care doresc sa se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioada mai mare de sase luni (pentru activitati de munca, pentru studii etc.) au nevoie, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, de o viza de intrare eliberata de autoritatile britanice, in conformitate cu sistemul de imigratie bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS).
Pentru a verifica daca scopul sederii necesita o viza sau daca sunt indeplinite conditiile necesare pentru obtinerea acesteia, poate fi consultata urmatoarea pagina de internet in limba engleza, pusa la dispozitie de catre autoritatile britanice: https://www.gov.uk/check-uk-visa.

Autoritatile britanice recomanda persoanelor care au mentiuni inscrise in cazierul judiciar, precum si persoanelor carora le-a fost refuzata in trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, depunerea unei cereri pentru obtinerea vizei si pentru deplasarile de scurta durata (sub 6 luni), potrivit informatiilor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

In plus, la momentul intrarii pe teritoriul Regatului Unit, autoritatile britanice de frontiera pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care sa ateste veridicitatea scopului declarat al deplasarii.
MAE aminteste ca aceste masuri nu afecteaza cetatenii europeni, inclusiv cetatenii romani, protejati de Acordul de retragere – EU Settlement Scheme, informatii utile pentru aceasta categorie de persoane putand fi consultate la pagina de internet http://www.mae.ro/node/54633.

De asemenea, informatii suplimentare cu privire la regimul actual de calatorie in Regatul Unit in functie de scopul deplasarii, inclusiv in contextul pandemiei de COVID-19, tipurile de viza, taxele aferente si modalitatile de obtinere a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE, sectiunea Conditii de calatorie – Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord: https://www.mae.ro/travel-conditions/3725.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa se informeze temeinic anterior efectuarii unei deplasari in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si sa consulte sursele oficiale puse la dispozitie de catre autoritatile britanice competente, precum si de catre MAE, Ambasada Romaniei la Londra si oficiile consulare ale Romaniei in Regatul Unit.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head