Johnson plan relaxare bbcBoris Johnson a prezentat planul de relaxare a masurilor din Marea Britanie
Premierul Boris Johnson a declarat luni ca spera la o revenire la o viata aproape normala pana la sfarsitul lui iunie in Anglia, cu prilejul prezentarii strategiei sale de iesire din izolare care se vrea "prudenta" dar "ireversibila" si care va incepe prin redeschiderea scolilor la inceputul lui martie, relateaza AFP si Reuters, potrivit AGERPRES.

Tara din Europa cea mai afectata de coronavirus cu peste 120.000 de morti, Regatul Unit a intrat in lockdown pentru a treia oara la inceputul anului in contextul unei explozii a epidemiei din cauza unei variante mai contagioase aparute in sudul Angliei, care a facut ca spitalele sa fie aproape depasite.
Potrivit unui calendar decis de fiecare dintre cele patru natiuni, tara se pregateste sa relaxeze putin restrictiile, dupa ce masurile si campania de vaccinare masiva au dus la o scadere a numarului contaminarilor, spitalizarilor si deceselor.

"Nu putem persista pe termen indefinit cu restrictii care ne slabesc economia, bunastarea mentala si psihica si sansele in viata ale copiilor nostri", a explicat prim-ministrul Boris Johnson in fata deputatilor, prezentand un plan in patru etape pentru Anglia. "De aceea este esential ca aceasta foaie de parcurs sa fie prudenta dar si ireversibila. Prezentam aici ceea ce sper si cred ca este un drum dus catre libertate", a subliniat el.

In Anglia, natiunea cu cea mai mare populatie (56 de milioane de locuitori), scolile vor fi primele care vor beneficia de relaxarea restrictiilor, acestea urmand sa fie redeschise pe 8 martie.
Incepand cu 29 martie, consemnul de a ramane la domiciliu va fi ridicat si reuniunile in exterior, limitate la sase persoane sau doua gospodarii diferite, vor fi autorizate.
Magazinele neesentiale, saloanele de coafura, pub-urile (dar numai in exterior) si muzeele vor trebui in schimb sa astepte pana la 12 aprilie.
Cinematografele, hotelurile, stadioanele (cu maximum 10.000 de persoane), hotelurile si restaurantele (in interior) vor urma pe 17 mai, data de la care membri din gospodarii diferite se vor putea intalni in interior.
Daca situatia sanitara o permite, restrictiile care limiteaza contactele sociale vor fi ridicate la 21 iunie cel mai devreme, la fel ca si consemnul de munca la domiciliu.

Boris Johnson a afirmat ca orice decizie va fi luata in functie de elementele stiintifice pe care le va avea la dispozitie, precum eficienta vaccinurilor anti-COVID si a scaderii numarului de spitalizari.
Guvernul si-a bazat strategia de iesire de criza pe campania de vaccinare, lansata la inceputul lui decembrie, care este la apogeu. Un adult din trei a primit deja o prima doza, respectiv peste 17,5 milioane de persoane, si pana la jumatatea lui aprilie toti cei de peste 50 de ani ar urma sa fie vaccinati macar cu o singura doza.
Guvernul a promis ca toti adultii vor putea sa se vaccineze cu o prima doza de vaccin anti-COVID pana la sfarsitul lui iulie.
"Eu sunt convins ca programul de vaccinare a schimbat situatia in favoarea noastra", a subliniat Boris Johnson.

Chiar inainte de aceste anunturi, anumite sectoare economice afectate sever de pandemie, precum HORECA, si-au exprimat nemultumirea pentru ca nu pot deschide mai devreme.
"Pub-ul a fost mereu mai mult decat un simplu loc pentru a bea. Acolo mergem pentru a ne conecta, pentru a forma o comunitate", a pledat Emma McClarkin, directoare generala a British Beer & Pub Association (BBPA), pledand pentru redeschiderea lor.
Opozitia laburista se pronunta pentru o reducere a TVA pentru a ajuta acest sector. "Trebuie sa facem in asa fel incat sa sustinem companiile" pentru a asigura "supravietuirea" lor, a declarat duminica liderul laburist Keir Starmer.

In Regatul Unit, fiecare dintre cele patru natiuni isi decide propria strategie in materie de iesire din izolare. In Scotia si in Tara Galilor, scolile s-au redeschis progresiv incepand de luni, incepand cu cele cele mai mici clase primare.
Desi se pregateste pentru iesirea din izolare, guvernul a inasprit controalele la frontiere pentru a evita importul de tulpini straine.
De lunea trecuta, rezidentii britanici si cetatenii irlandezi care ajung in Anglia din 33 de tari clasate ca fiind de risc trebuie sa petreaca zece zile in carantina intr-un hotel, pe cheltuiala lor.
Sursa:stiripesurse.ro, Foto:BBC

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head