tcharge londraTaxa pentru masinile poluante care vor sa circule prin centrul Londrei
Londra a introdus, luni, o taxa pentru cele mai vechi si mai poluante autovehicule, in incercarea de a imbunatati calitatea aerului in capitala Marii Britanii, a declarat primarul Londrei, Sadiq Khan, potrivit Daily Mail.

 

Denumita T-charge, taxa zilnica de 10 lire sterline se va aplica tuturor vehiculelor cu motor pe benzina si motorina inmatriculate inainte de 2006 si care nu indeplinesc normele Euro 4, informeaza Reuters.

Noua taxa se va aplica in zilele de lucru, in acelasi interval orar (7:00 - 18:00) ca si actuala taxa de 11,5 lire sterline destinata combaterii congestionarii traficului in zona centrala, astfel ca este posibil ca unii proprietari de autovehicule sa plateasca zilnic 21,50 lire sterline pentru a trece cu masina prin centrul Londrei.

"In calitate de primar, sunt hotarat sa iau masuri urgente pentru a ajuta la curatarea aerului Londrei. Criza de sanatate cu care se confrunta Londra, cu sute de decese premature provocate de poluarea aerului, trebuie rezolvata", a declarat Sadiq Khan, intr-un comunicat de presa.

Introducerea acestei taxe vine dupa ce Curtea Suprema din Marea Britanie a decis ca masurile adoptate de Guvernul de la Londra pentru a combate poluarea aerului nu respecta regulile Uniunii Europene cu privire la limitele de dioxid de azot.

Noua masura face parte dintr-un program de 875 milioane de lire sterline demarat de primarul Sadiq Khan pentru a combate poluarea aerului in Londra prin introducerea unei zone de emisii foarte reduse (Ultra Low Emission Zone ULEZ) in 2019.

Potrivit unui studiu realizat in 2015 de cercetatorii de la King's College London, aproape 9.500 de locuitori ai Londrei mor prematur in fiecare an ca urmare a expunerii pe termen lung la poluarea aerului.
Sursa:Ziare.com, Foto:parkers.co.uk

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head