brexitDreptul de sedere al romanilor in UK dupa Brexit
La aproape patru luni dupa ce Brexit-ul a fost anuntat exista multe incertitudini despre situatia romanilor si a celorlalti migranti europeni rezidenti in UK dupa Brexit.


Desi asistam la un razboi al declaratiilor unor inalti oficiali ai guvernului britanic nu se pune problema unor expulzari ale migrantilor europeni post Brexit.

Statutul legal actual al romanilor in UK

Imediat dupa referendum a crescut numarul aplicatiilor pentru permisele de rezidenta temporara si rezidenta permanenta. Drepturile pe care le confera rezidenta permanenta sunt diferite fata de cele pe care le confera rezidenta temporara, acestea fiind definitive.

Orice cetatean european rezident in UK poate sa aplice pentru rezidenta permanenta dupa o perioada de 5 ani in UK trebuind sa demonstreze activitatea pe care a avut-o in acesti 5 ani. In cazul unei familii este suficient ca un membru al familiei sa fi avut o activitatea economica ( angajat sau self-employed) celalalt sot/partener si copiii putand sa isi dobandeasca statutul de rezident permanent ca si dependenti.

La un an de la obtinerea rezidentei permanente un cetatean european are dreptul sa aplice pentru cetatenie britanica. Obtinerea cetateniei britanica nu este obligatorie pentru asigurarea unui statut legal post Brexit.

Copiii nascuti in Marea Britanie pot sa dobandeasca pasaport britanic daca la nastere unul dintre parinti se afla in UK de 5 ani si poate sa faca dovada statutului economic din ultimii 5 ani. Exista si alte criterii conform carora copiii pot obtine cetatenia britanica dupa o anumita perioada de timp petrecuta in UK.

Statutul de rezident in UK pentru persoanele care nu se afla in UK de 5 ani

Pentru a fi incadrat de legislatia britanica drept rezident, un migrant din UE trebuie dupa primele trei luni sa aiba o activitate care va fi justificata pentru dreptul de sedere:
-sa fie angajat
-sa fie self-employed
-sa fie student
-sa fie membru al familiei unui alt cetatean UE care lucreaza sau este student

Obtinerea unui card de rezidenta care confirma statutul de rezident al unui migrant UE nu este obligatorie insa este un demers care ajuta la demonstrarea statutului atunci cand aceasta este necesara. De asemenea in contextul Brexit-ului este de dorit ca toti cei care isi propun sa ramana in UK pentru o perioada mai indelungata sa obtina acest card de rezidenta deoarece in viitor acesta poate sa fie de folos in demonstrarea statutului de dinainte de Brexit.
Aplicatia pentru obtinerea cardului de rezidenta poate fi procesata prin posta ( durata estimativa in prezent- post referendum: 2 luni jumate) sau prin obtinerea unei programari la centrul Home Office din Croydon. In acest caz cardul de rezidenta va fi obtinut in aceiasi zi insa obtinerea unei programari poate sa fie dificila.

Alte sfaturi utile

Statutul cel mai sigur este oferit unui rezident care lucreaza ca si angajat permanent. De aceea este de dorit sa incercati sa obtineti un loc de munca stabil care sa va protejeze drepturile pe care vi le confere statutul de angajat permanent.

Cele mai nesigure locuri de munca sunt cele care se obtin prin intermediul agentiilor temporare de forta de munca ( contracte de zero ore) sau ca si subcontractor self-employed. In ambele situatii nu exista garantia longevitatii la locul de munca si puteti sa ramaneti fara un loc de munca oricand. Din punct de vedere al Brexit-ului exista posibilitatea ca o lege oferita pentru cetatenii europeni aflati in UK la momentul Brexitului ( cel mai probabil anul 2019) sa ii protejeze sau sa le confere drepturi suplimentare angajatilor permanenti.
Dat fiind faptul ca inainte de aderarea Romaniei la UE se acordau vize de business care ofereau posibilitatea romanilor sa se inregistreze ca self-employed sau sa isi inregistreze firma ( Ltd. Company) si sa lucreze in acest regim este probabil ca un drept similar sa fie convenit post Brexit.

Personal calificat in domenii cheie

20% dintre doctorii care lucreaza in NHS sunt migranti UE, peste 12% din asistentii medicali din UK sunt de asemenea migranti UE. Procentul ingrijitorilor de batrani din azilele britanice si a celor care ofera ingrijire la domiciliul clientilor care vin din tari europene pare sa fie mult mai mare dar nu este inca cunoscut deoarece aceasta meserie nu este reglementata. Diferite studii de piata publicate in aceasta toamna indica faptul ca domeniul ingrijirii de batrani este unul dintre domeniile care va fi grav afectat post brexit daca libertatea fortei de munca va inceta sa existe.

Date statistice despre numarul muncitorilor constructori romani care lucreaza pe santierele londoneze este de asemenea necunoscut public insa este un fapt public recunoscut ca limba romana este prima limba straina vorbita in multe dintre aceste santiere. In domeniul constructiilor an dupa an criza de forta de munca calificata a fost tot mai acuta, in anul 2015 mai multe contracte de mare anvergura fiind intarziate datorita crizei de muncitori calificati ( zidari, tamplari, instalatori). De aceea domeniul constructiilor absoarbe in continuare un numar mare de cetateni europeni. Desi s-au investit milioane de lire sterline in scheme guvernamentale menite sa califice tineri britanici in diferite meserii in constructii pana in prezent aceste scheme nu au dat rezultatele scontate.
Este foarte probabil ca dupa Brexit muncitorii calificati in domeniul constructiilor care detin calificari profesionale sa aiba un regim special.

Acestea sunt cateva exemple de domenii in care personalul calificat este necesar iar piata interna nu produce muncitori calificati care sa acopere deficitul.

De aceea obtinerea unei calificari profesionale in domeniul de activitate in UK este foarte importanta. La fel de importanta este invatarea limbii engleze la un nivel mediu-avansat. Cea mai mare bariera pe care o au romanii muncitori in UK ramane in continuare limba engleza. Exista posibilitatea ca pentru viitorii migranti europeni sa se introduca diferite teste obligatorii pentru a li se oferi dreptul de munca, iar examenele de limba engleza pot fi unul din criterii. Anul acesta NMC (Nursing&Midwifery Council) a introdus obligativitatea promovarii examenului IELTS cu scor de 7 ca si masura obligatorie pentru asistentii medicali din UE care doresc sa se inregistreze in UK si sa profeseze aici. Numarul autorizatiilor emise in primele 7 luni de la introducerea acestui criteriu a scazut cu peste 90% fata de anul precedent.

Teste de limba vor fi introduse din aceasta luna si pentru soferii care doresc sa obtina autorizatia de taximetrist.

De aceea invatarea limbii engleze pare sa devina in curand obligatorie, si desi multi romani se plang de lipsa timpului pentru a face cursuri, in viitor pot sa regrete acest lucru.
Necunoasterea limbii engleze este totodata unul din factorii esentiali in necunoasterea drepturilor pe piata muncii si a drepturilor conferite de statutul de cetatean al UE.

Garantii pentru cei care se stabilesc in UK in perioada 2016-2019 - inainte de Brexit

Pana la iesirea Marii Britanii din UE nu se pot schimba termenii existenti in prezent pentru cetatenii europeni care aleg sa se stabileasca aici. Studentii vor putea in continuare sa beneficieze de imprumut guvernamental pentru a isi finanta studiile la colegii si universitati, iar toti cetatenii europeni care se vor stabili in UK pana la data efectiva a iesirii Marii Britanii din UE vor avea aceleasi drepturi ca si cei care sunt deja rezidenti aici. Exista dezbateri conform carora vor fi protejate drepturile celor care au venit in UK pana inainte de referendum dar acestea sunt doar supozitii.
Conturarea unei reale politici de imigrare pe care Marea Britanie o va avea dupa Brexit va mai dura si va suferi mai multe modificari pana sa ajunga la o forma finala.

Cristina Irimie
editor sef publicatia online Roman in UK
director Brit-RO Consultancy, firma de consultanta si recrutare internationala

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head