bancnota 5lireNoua bancnota de cinci lire, lansata in Anglia, poarta imaginea lui Winston Churchill
Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a prezentat joi noua bancnota de cinci lire sterline, pe care va fi imprimata imaginea lui Sir Winston Churchill, transmit oxfordmail.co.uk si Bloomberg, citate de Agerpres.

Lansarea a avut loc la celebrul palat Blenheim din comitatul Oxfordshire, locul de naștere al lui Winston Churchill, și vine intr-un moment in care s-a accentuat dezbaterea privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit).

Aceasta este cea de-a patra dintr-o serie de bancnote realizate din polimeri (plastic flexibil) si nu pe hartie. Pe viitoarea bancnota de zece lire va figura scriitoarea Jane Austen.

Imaginea lui Churchill, folosita de „tabara“ pro-Brexit

Imaginea lui Winston Churchill a fost folosita in campania video de grupul celor care sustin Brexitul, iar familia politicianului a denuntat clipul si a precizat ca fostul premier a crezut in cooperarea europeana.

Brexitul „ar putea duce la la incetinirea cresterii economice si accelerarea inflatiei. Lira sterlina se va deprecia si mai mult, va urma o perioada prelungita de incertitudini, vor fi afectate intrarile de capital, costurile de imprumut, vor creste costurile de finantare ale bancilor si va fi amenintata stabilitatea financiara a tarii“, avertizeaza Banca Angliei.

Institutia a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Marii Britanii in trimestrul doi din 2016, cand ar urma sa se inregistreze un avans de 0,3%, fata de 0,5% previzionat anterior.

Anul acesta, PIB-ul Regatului Unit ar urma sa urce cu 2%, fata de 2,2% estimat anterior, iar anul viitor avansul se va situa la 2,3%, de la 2,4% previzionat anterior, a anuntat Banca Angliei.
Sursa:adevarul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head