culegatori romani in uk dailymailO firma din UK a platit 40.000 de lire sterline pentru transportul a 150 de muncitori romani
Un avion transportand 150 de romani adusi la cules de fructe si de legume a aterizat joi, 16 aprilie, pe Aeroportul Stansted din Londra, in Marea Britanie.

Este prima cursa aeriana de acest gen de la impunerea restrictiilor de pandemie, iar firma care a comandat zborul, gigantul G's Fresh din East Anglia, a platit 40.000 lire pentru efectuarea sa - scrie Daily Mail.

Anthony Gardiner, proprietarul companiei agricole britanice G’s Growers, a declarat pentru Daily Mail ca situatia in Marea Britanie era din ce in ce mai disperata, dupa ce pandemia de Covid-19 a facut ca muncitorii straini care lucrau in mod obisnuit in ferme sa nu isi mai poata parasi tarile, scrie Mediafax.

Antreprenorul mai spune ca era nevoie de cei 150 de romani, care sunt culegatori experimentati, pentru a-i invata pe cei 500 de muncitori britani, angajati de curand, cum sa lucreze ”si sa respecte standardele alimentare si de igiena”.

Este prima data dupa anii `80 cand in compania pe care o conduce lucreaza mai multi britanici decat straini, a subliniat Anthony Gardiner.
„Acum totul este foarte bine. Sezonul va incepe in urmatoarele saptamani si estimam ca 60% din persoanele pe care le vom angaja vor fi rezidenti din Marea Britanie. Dar o afacere nu se poate baza doar pe oameni noi. Trebuie si personal cu experienta, care stie ce trebuie sa faca”, a declarat fermierul.

„Acesti lucratori din Romania stiu despre siguranta alimentelor. Vor furniza platforma in timp ce ii antrenam pe britanici. Sunt esentiali pentru recoltare. Fara ei, culturile noastre ar putrezi pe camp”, a spus si Beverly Dixon, directorul de HR al companiei.

Un muncitor roman a spus pentru MailOnline: „Suntem tratati bine si primim bani buni. Somerii britanici ar trebui sa vina sa ni se alature. Sa lucrezi pe camp poate fi greu si obositor, dar ai soarele pe spate si te tine in forma fizica buna.
Pare o nebunie ca le vom arata britanicilor cum sa lucreze in propria lor tara, dar asteptam cu nerabdare acest lucru”.
Sursa:libertatea.ro, Foto:Daily Mail

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head