expo brentCultura și comunitatea romana celebrate intr-o expozitie unica la Muzeul Brent
Joi, 8 februarie, la Willesden Green Library a avut loc vernisajul expozitiei "Home Away From Home - Romanians in Brent", in prezența ES Ambasadorului Dan Mihalache, Mr Bhagwanji Chohan, primarul sectroului Brent, Margaret McLennan, Deputy Leader al Consiliului din Brent, numerosi consilieri locali si membri marcanti ai comunitatilor romane si britanice.

 

Organizata de Romanian Women in UK, Brent Museum & Archives, Horniman Museum, Institutul Cultural Roman si Arts Council England si sustinuta de Ambasada Romaniei in Marea Britanie, aceasta expoziție este o sarbatoare a culturii romanești din Brent și dincolo de ea, reflectand bogația și diversitatea comunitații romanești din sector, pentru care acum Brent reprezinta acasa.

Motivul central al expoziției il reprezinta o colecție de oua tradiționale incondeiate imprumutate de Brent Museum & Archives de la Horniman Museum and Gardens prin programul Object in Focus, finanțat prin intermediul Consiliului Artelor din Anglia.

De asemenea, este prezentata o selecție de fotografii ale romanilor contemporani care traiesc și lucreaza in Londra realizate de catre fotograful roman Ion Paciu, care a facut parte din expoziția "Revisit Romania 2014" de la Horniman Museum și fotografii noi realizate de fotograful Mike Lupascu ale romanilor din Brent.
Expozitia este completata de exponatul unic realizat de micii elevi ai scolii AlexZ- Romaneste de la A la Z, care anul acesta implineste 5 ani.

Prezent la eveniment, ambasadorul Dan Mihalache a declarat : „Este un proiect frumos care s-a nascut din buna colaborare dintre consiliul local Brent si comunitatea romaneasca. Sper, ca pe viitor, sa particip la cat mai multe astfel de proiecte”.

„ Acest eveniment este unul deosebit de important pentru comunitatea romaneasca din Brent si Londra, fiind primul de acest gen care reuneste organizatori emblematici si un concept inovator, fluid si reprezentativ pentru romanii care sunt acasa in Brent. Expozitia isi propune sa aduca publicul britanic in contact cu marturii si exponate reprezentative pentru comunitatea romaneasca, atragand in acelasi timp atentia scolilor britanice din sector, care numara printre elevi multi copii de origine romana. Este un prilej minunat sa aratam atat franturi ale identitatii cat si faptul ca omul sfințeste locul, prin povestile fotografice din expozitie”, a declarat Alina Balatchi, co-fondator Romanian Women in UK

Prin intermediul obiectelor selectate din colectiile membrelor Romanian Women in UK si ale Ambasadei Romaniei (ceramica, textile, oua incondeiate, obiecte din lemn, carte veche), expozitia reconstituie rosturi ale culturii si identitatii nationale, a carei continuitate trebuie mentinuta.Caracterul interactiv al expozitiei este dat de exponatul unic realizat de elevii scolii AlexZ- Romaneste de la A la Z care le reprezinta micile maini, in culorile steagului national, simbolizand frunzele unui arbore de care sunt prinse povestile lor de viata si contextul identitar.

Aceasta expozitie face parte din seria evenimentelor organizate de organizatia Romanian Women in UK in anul dedicat Centenarului Marii Uniri. Seria de evenimente sub semnul acestei expozitii va cuprinde ateliere de marțisor si de decorare de oua, o dezbatere si un concurs dedicat tuturor copiilor, atat romani cat si britanici.

Expozitia "Home Away From Home- Romanians in Brent" va putea fi vizitata la sediul Muzeului Brent din Willesden Green

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head