premier cardiff si mihalacheDan Mihalache s-a intalnit cu oficialitatile din Tara Galilor si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Cardiff
In perioada 26-27 martie a.c. ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache, a efectuat o vizita de lucru la Cardiff, in Tara Galilor.


Din delegatie au facut parte adjunctul sefului de misiune, precum si diplomati cu atributii consulare si de diplomatie publica si comunicare. Vizita a fost organizata cu sprijinul Consulului Onorific al Romaniei la Bristol, dr. Razvan Constantinescu, care l-a insoțit pe ambasadorul Romaniei pe toata durata vizitei.

cardiff2Prima zi a vizitei a fost dedicata comunitatii romanesti din Cardiff, ocazie cu care ambasadorul a transmis un mesaj de reasigurare a comunitatii, in contextul apropiatei invocari a articolului 50 din Tratatul UE, care initiaza procesul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. A urmat intalnirea cu studentii si absolventii romani ai universitatilor din Tara Galilor, care a oferit ocazia unui dialog constructiv in jurul asteptarilor si aspiratiilor acestora, precum si al preocuparilor generate de incertitudinea cu privire la viitorul lor statut, in context Brexit.

Intrevederea cu seful Politiei din Sudul Tarii Galilor, Alun Michael, s-a circumscris, de asemenea, interesului prioritar al sefului misiunii diplomatice a Romaniei fata de situatia membrilor comunitatii romanesti. A fost reiterata, in acest sens, disponibilitatea comuna de cooperare bilaterala in domeniu, atat pentru combaterea fenomenului infractional cu componenta romaneasca, cat si pentru a raspunde prompt si eficient oricaror actiuni cu caracter xenofob la adresa cetatenilor romani.

Vizita a avut, de asemenea, si o importanta componenta economica, in programul acesteia fiind incluse intrevederi cu Lordul-Primar al orasului Cardiff, precum si o intalnire cu conducerea si membri ai Camerei de Comert din Sudul Tarii Galilor. In cadrul acestora, ambasadorul Romaniei a evocat oportunitatile de aprofundare si extindere a interactiunii economice si comerciale dintre Romania si Tara Galilor, fiind convenita initierea unor demersuri comune pentru identificarea modalitatilor celor mai potrivite de atingere a acestui obiectiv.

cardiff1Programul vizitei ambasadorului roman a inclus si o intrevedere cu Primul-Ministru al Tarii Galilor, Carwyn Jones. Discutia, foarte deschisa si cordiala, s-a concentrat pe aspecte conexe Brexit, cu un accent aparte pe situatia comunitatii romanesti. Inaltul oficial britanic s-a exprimat apreciativ la adresa contributiei deosebite a membrilor comunitatii la societatea si economia galeze si a adresat un mesaj de reasigurare acestora, aratand ca „romanii vor continua sa fie bineveniti in Tara Galilor”.

Vizita in Tara Galilor se inscrie in seria deplasarilor pe care ambasadorul Romaniei la Londra le efectueaza constant in teritoriu, menite a promova interesele tarii noastre si a reitera sprijinul pe care ambasada si autoritatile romane le ofera comunitatii romanesti din Marea Britanie.

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head