fShare
1

ucigas ambasador rusAmbasadorul Rusiei in Turcia a fost impuscat mortal in timp ce sustinea un discurs
Ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov, a fost impuscat mortal, luni, in timp ce sustinea un discurs la o expozitie de fotografie din Ankara. Diplomatul sustinea discursul de inaugurare a expozitiei, care avea tema "Rusia prin ochii Turciei".

Karlov a fost transportat de urgenta la spital, insa nu a supravietuit ranilor grave, arata Reuters.

Televiziunea NTV a transmis ca alte trei persoane au fost ranite in acelasi atac armat, iar fortele de securitate au inconjurat imobilul.

Atacatorul a intrat in cladire si a deschis focul, strigand sloganuri islamiste. Suspectul a fost neutralizat de Politie.

Mai multe clipuri postate pe retelele sociale arata momentul in care diplomatul a fost impuscat.

Surse din securitatea turca au declarat ca ucigasul era un fost politist originar din Ankara. Ofiterul ar fi fost cercetat pentru participarea la tentativa de lovitura de stat din vara din Turcia si dat afara din Politie dupa ancheta.

"Allah akbar! Nu uitati Alepul, nu uitati Siria! Atat timp cat localitatile noastre nu sunt in siguranta, nici voi nu veti simti gustul sigurantei. Dati-va inapoi. Pe mine ma va lua de aici doar moartea. Toti cei vinovati pentru aceasta cruzime vor da socoteala!", a strigat el in timp ce a deschis focul asupra ambasadorului rus.

Luni seara, barbatul, care era inarmat, a deschis focul la o expozitie organizata in incinta unui centru cultural din Ankara. Atacatorul a reusit sa intre la expozitia de fotografie cu ajutorul legitimatiei de politist.

Martorii prezenti la expozitie sustin ca atacatorul a tras initial un foc in aer, iar apoi l-a impuscat in spate pe ambasadorul Rusiei Andrei Karlov. El a mai tras un foc de arma in ambasadorul rus, dupa ce invitatii au inceput sa fuga din galeria de arta din Ankara.
Autoritatile turce au anuntat ca atacatorul a fost ucis in urma unui schimb de focuri cu fortele speciale.

Imediat dupa atac, presedintele rus Vladimir Putin l-a convocat la o intalnire de urgenta pe ministrul de Externe rus, iar Statele Unite au condamnat atentatul si au transmis condoleante familiei ambasadorului. La randul sau, Rusia a catalogat atacul drept un act terorist.

Precizam ca Rusia si Turcia sunt implicate in conflicul din Siria. Ankara se opune regimului condus de Bashar al-Assad, in timp ce Rusia il sustine in lupta impotriva rebelilor si, dupa cum spune Moscova, si a Statului Islamic.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head