emigranti romani ukRomanii au devenit a doua comunitate de imigranti comunitari in UK
Romanii emigreaza in Marea Britanie din cauza salariilor mici din tara, arata un studiu publicat miercuri de Observatorul pentru Migratie, care precizeaza ca numarul strainilor care s-au mutat in Regatul Unit a crescut cu 700.000, la 3,3 milioane, in ultimii cinci ani, iar 40% dintre noii veniti sunt din Polonia si Romania.

"Nu exista un singur factor care sa explice nivelul mare de migratie din UE, (inregistrat - n.r.) in ultimii ani", a explicat directorul Observatorului pentru Migratie, Madeleine Sumption, citata de BBC, informeaza News.ro. "Unii factori vor ramane, probabil, valabili in anii urmatori, precum salariile relativ mici din noile state membre UE, in special din Romania", a adaugat ea.

Potrivit Observatorului din cadrul Universitatii Oxford, peste 200.000 de romani locuiau in Marea Britanie in 2015, fata de sub 100.000 in 2011.

O tendinta relativ noua este cresterea numarului de imigranti din sudul Europei, precum Spania, Italia si Portugalia. Fenomenul este cauzat de criza economica din aceste tari.

" (Unii factori - n.r.) ar putea disparea mai repede, precum rata mare a somajului din Spania", a explicat Sumption.

"Migratia ar putea raspunde la mai multi factori, pe care guverenele nu le controleaza direct, precum demografia si cresterea economica in alte tari UE", a adaugat ea.

Peste 70% dintre cetatenii europeni care se muta in Marea Britanie timp de cel putin un an spun ca vin sa munceasca, iar peste jumatate dintre ei au deja un loc de munca asigurat atunci cand decid sa emigreze.

Impactul acestui studiu asupra campaniei pentru referendumul din iunie, privind ramanerea sau iesirea Londrei din UE nu este clar inca. Pe de o parte, Observatorul subliniaza ca nu exista dovezi clare ca beneficiile sociale influenteaza semnificativ sosirile. Cum majoritatea imigrantilor lucreaza, ei nu au nevoie de ajutoare sociale, dar pot cere scutiri de taxe, in cazul in care au venituri mici.

"Daca salariile mai mari incurajeaza angajatorii sa isi restructureze forta de munca si sa isi reduca dependenta de angajati slab platiti - de exemplu prin mecanizarea productiei sau prin angajarea oamenilor cu calificari inalte - aceasta ar putea face ca cetatenii UE sa isi gaseasca mai greu slujbe prost platite", se arata in raport.

Pe de alta parte, criticii UE spun ca singura cale de a reduce numarul de straini din tara este iesirea din blocul comunitar.

Britanicii sunt chemati la urne la 23 iunie, pentru a se pronunta asupra apartentei la Uniunea Europeana.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head