Boris Johnson avionBoris Johnson: "Avem o datorie uriasa fata de cei care au lucrat cu fortele armate in Afganistan”
Seful guvernului britanic, Boris Johnson, a promis miercuri, 1 septembrie, sprijin miilor de refugiati afgani care au ajuns in Regatul Unit, dupa ce a fost criticat pentru gestionarea evacuarilor din Afganistan, relateaza AFP.

Guvernul britanic a anuntat ca afganii care au lucrat pentru Regatul Unit in tara lor si au fost evacuati vor beneficia de drepturi de sedere pe termen nelimitat, ceea ce le va oferi dreptul de a lucra si a cere, eventual, cetatenie britanica. Acestia vor beneficia de un acces gratuit la asistenta medicala, lectii de limba engleza si burse universitare in cadrul unei operatiuni guvernamentale numite "Primire calduroasa".

"Avem o datorie uriasa fata de cei care au lucrat cu fortele armate in Afganistan si sunt hotarat sa le ofer acestora si familiilor lor sprijinul de care au nevoie pentru a-si reconstrui viata aici in Regatul Unit", a declarat Boris Johnson, potrivit unui comunicat.

Regatul Unit a evacuat peste 15.000 de persoane din Afganistan din 13 august, dintre care peste 8.000 sunt afgani care au fost angajati in tara lor de Regatul Unit. Dar guvernul britanic se confrunta cu numeroase critici pentru aceasta operatiune de evacuare finalizata sambata.

Vineri, ministrul britanic al Apararii, Ben Wallace, a estimat ca pana la 150 de cetateni britanici si intre 800 si 1.100 de afgani nu vor putea fi evacuati.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head