brexit negocieriCe se intampla cu cetatenii UE care nu au cerut statut de rezident in Regat, dupa Brexit
Regatul Unit nu-i va expulza automat pe cetatenii europeni care nu au cerut obtinerea statutului de rezident in aceasta tara dupa Brexit, a declarat vineri coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt.

 Declarația a fost facuta dupa o intalnire, in ziua anterioara, cu o delegatie a guvernului de la Londra, din care a facut parte si ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, relateaza Reuters.

Verhofstadt a spus ca a primit asigurari la aceasta intalnire ca cetatenii europeni care nu au cerut un statut de rezident in Regatul Unit pana la data limita, iunie 2021, vor beneficia de o perioada de gratie in care vor putea sa-si legalizeze statutul.
''Ce se va intampla cu acesti oameni chiar si dupa perioada de gratie? Ei bine, nu va fi expulzare automata'', a spus Verhofstadt la postul BBC. ''Dupa perioada de gratie vor avea posibilitatea sa aplice, intrucat nu a fost posibil sa o faca in cadrul procedurii normale'', a adaugat europarlamentarul Belgian, potrivit Agerpres.

Intrebat despre aceste comentarii, purtatorul de cuvant al premierului britanic Boris Johnson a confirmat ca nu va fi o expulzare automata a celor care nu si-au legalizat statutul. Insa in noiembrie guvernul britanic amenintase cu expulzarea cetatenilor europeni care nu-si legalizeaza sederea in Regatul Unit pana la data limita prevazuta, mentionand ca vor fi acceptate exceptii doar in cazuri exceptionale.

Anterior in cursul acestei saptamani, UE si-a exprimat preocuparea cu privire la ''semnalele contradictorii'' venite de la Londra cu privire la situatia cetatenilor europeni care nu solicita legalizarea statutului lor in Regatul Unit pana la data limita.
Verhofstadt a mai spus ca cetatenii europeni care obtin in Regatul Unit statutul de rezident permanent doresc sa primeasca si un document fizic prin care sa poata dovedi ca pot ramane in aceasta tara, lucru pe care l-a transmis delegatiei britanice si aceasta, afirma el, i-a raspuns ca guvernul de la Londra va examina chestiunea.
Insa cu privire la acest subiect purtatorul de cuvant al premierului Johnson a spus ca nu are cunostinta de vreo schimbare. ''Schema de inregistrare le va oferi posesorilor un statut digital sigur care le va atesta drepturile si va face legatura cu pasaportul sau cartea lor de identitate'', a indicat oficialul britanic.

Conform schemei de legalizare a sederii in Regatul Unit post-Brexit, cetatenii europeni care dovedesc ca au avut resedinta cel putin cinci ani in aceasta tara primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalti putand obtine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat in cel de rezident permanent odata ce solicitantul cumuleaza cei cinci ani de resedinta in Regatul Unit.

Pe de alta parte, Guy Verhofstadt, a apreciat ca incheierea unui acord comercial intre Regatul Unit si UE va fi foarte dificila daca Londra nu accepta regulile si standardele europene. Bruxelles-ul este dispus sa accepte cererile britanicilor sa nu existe cote si bariere tarifare, dar Londra la randul ei trebuie sa accepte regulile europene anti-dumping si pe cele privind ajutoarele de stat, a exemplificat el.
Sursa:incont.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head