boris johnson twitterPartidul Conservator si-a slabit majoritatea parlamentara la un singur vot 
Noul premier britanic Boris Johnson a suferit, joi, un prim esec electoral, odata cu infrangerea partidului sau intr-un scrutin care a redus majoritatea sa parlamentara la un singur vot, complicand strategia pentru Brexit.

 Partidul Conservator la putere, a carui sefie a fost preluata saptamana trecuta de Boris Johnson, a pierdut locul din circumscriptia Brecon si Radnorshire, din Tara Galilor, in fata unui candidat proeuropean, potrivit rezultatelor oficiale anuntate vineri si citate de AFP.

Candidata liberal-democrata Jane Dodds l-a invins in acest scrutin pe conservatorul Chris Davies cu 13.826 de voturi la 12.401.

Infrangerea fragilizeaza noul guvern, care tocmai a anuntat dublarea bugetului anual consacrat pregatirii unui Brexit fara acord, alocand 2,1 miliarde de lire suplimentare.

In total, 6,3 miliarde de lire vor fi alocate pentru pregatirea Brexit-ului, dintre care 4,2 miliarde in acest an.

"Prima mea actiune in calitate de deputat cand voi ajunge la Westminster va fi sa-l gasesc pe Boris Johnson unde se ascunde si sa-i spun cu tarie: incetati sa va jucati cu viitorul nostru si excludeti un Brexit fara acord", a declarat Jane Dodds dupa victoria sa.

Scrutinul partial de joi a avut loc dupa destituirea deputatului conservator Chris Davies, declansata de alegatori in baza unei proceduri introduse in 2015 de fostul premier conservator David Cameron. Alegatorii l-au sanctionat pe Davies in urma condamnarii sale pentru declaratii false privind cheltuielile.

Afirmand ca a facut o greseala, Chris Davies a candidat din nou. Circumscriptia Brecon si Radnorshire a votat in proportie de 52% in favoarea unui divort de UE la referendumul din 2016, ceea ce face ca infrangerea inregistrata in scrutin sa fie cu atat mai ingrijoratoare pentru conservatori.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head