Boris JohnsonBoris Johnson a promis ca Brexitul va avea loc la 31 octombrie, cu sau fara acord
Boris Johnson, favorit in cursa la succesiunea premierului britanic Theresa May, si-a lansat luni campania promitand ca Brexitul va avea loc la 31 octombrie, "cu sau fara acord" ("no deal") cu Bruxelles-ul.

 Theresa May demisioneaza vineri din functie, din cauza ca nu a reusit sa puna in aplicare iesirea din Uniunea Europeana (UE), prevazuta initial la 29 mai, dar amanata la 31 octombrie, cu scopul de a evita un divort fara acord ("no deal"), o optiune temuta de mediile economice.

Conducatoarea conservatoare va asigura, apoi, tranzitia pana cand partidul ii va desemna, pana la 20 iulie, un succesor dintre cei 13 candidati inscrisi in cursa, relateaza AFP.

Fost primar al Londrei si fost sef al diplomatiei britanice, Boris Johnson a fost unul dintre marii artizani ai votului in favoarea Brexitului in referendumul de la 23 iunie 2016 si incearca acum sa se prezinte drept salvatorul iesirii din UE.

"Daca intru (la numarul 10 pe Downing Street), vom iesi (din UE) cu sau fara acord la 31 octombrie. Este ceea ce vom face", da el asigurari in primul sau videoclip de campanie, publicat luni pe contul de Twitter @BackBoris (sustineti-l pe Boris), in care apare in strada, adresandu-se unui barbat.

"Trebuie sa avem curajul de a le spune oamenilor din aceasta tara ca o putem face daca vrem cu adevarat", spune el dupa aceea unui cuplu de persoane in varsta, ridicandu-si pumnul pentru a da greutate cuvintelor sale.

Foarte apreciat de activistii din baza Partidului Conservator, Boris Johnson, in varsta de 54 de ani, un politician abil si charismatic, provoaca in schimb o reactie mai impartita in randul deputatilor don Partidul Conservator (Tories).

O coincidenta sau nu - lansarea acestei campanii are loc in prima zi a vizitei de stat in Regatul Unit a presedintelui american Donald Trump, care l-a facut pe Boris Johnson favoritul sau in inlocuirea Theresei May.

Trump l-a acoperit de laude si pe populistul Nigel Farage, liderul Partidului Brexitului, care a obtinut o victorie zdrobitoare in alegerile europene.

Inainte sa traverseze Atlanticul, liderul republican american a declarat ca s-ar putea intalni" cu cei doi, cu care are "relatii foarte bune".
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head