marea britanie brexitCetatenii europeni vor plati ca sa stea in Marea Britanie, dupa Brexit
Aproximativ patru milioane de cetateni europeni traiesc in Marea Britanie, unde beneficiaza in prezent de o libertate de circulatie care va lua sfarsit la 29 martie 2019, cand Regatul iese oficial din UE.

 Cetatenii europeni rezidenti in Marea Britanie vor putea incepe sa se inregistreze din toamna acestui an pentru a obtine un permis de sedere permanenta dupa Brexit, a anuntat joi guvernul de la Londra, care a promis ca va face aceasta procedura 'cat mai simpla posibil', transmite AFP, preluata de Agerpres.

Scopul este ca procedura sa fie deplin operationala pana la finalul lui martie 2019, a declarat ministrul de interne britanic Sajid Javid, in fata Camerei Lorzilor (camera superioara a parlamentului britanic).

In decembrie 2017, Londra si Bruxelles-ul au incheiat un acord pentru a se garanta, dupa Brexit, pastrarea drepturilor acestor cetateni, ca si ale britanicilor care traiesc in restul Uniunii Europene. Dar atat unii, cat si ceilalti si-au exprimat temeri legate de punerea efectiva in practica a acestor garantii.

Cererile pentru un permis de sedere permanenta vor putea fi facute online sau printr-o aplicatie pe telefonul mobil, a adaugat Sajid Javid. Totusi, el a precizat ca aplicatia respectiva nu este deocamdata complet operationala pe iPhone din cauza unei incompatibilitati tehnologice.

Persoanele eligibile vor trebui sa faca dovada identitatii lor, sa furnizeze un document de rezidenta in Marea Britanie si dovada ca nu au comis o infractiune grava.
Europenii care locuiesc in Marea Britanie inaintea incheierii perioadei de tranzitie (31 decembrie 2020) vor putea prezenta aceste solicitari pana la 30 iunie 2021. Cei care se vor afla in Marea Britanie de cel putin cinci ani la aceasta data vor putea pretinde un permis de sedere permanenta.

Taxa pentru adulti va fi de 65 de lire sterline (74 de euro), similara celei pentru eliberarea pasaportului britanic, si de 32,5 lire sterline (37 de euro) pentru persoanele cu varste mai mici de 16 ani.
Sursa:incont.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head