guvernator banca angliei guardianPana acum fiecare gospodarie din UK a pierdut 900 de lire sterline
Brexitul a costat "aproximativ 900 de lire sterline" (aproximativ 1.000 de euro) fiecare gospodarie britanica, a estimat marti guvernatorul Bancii Angliei (BoE) Mark Carney intr-o audiere in Comisia Trezoreriei din cadrul Camerei Comunelor.

 Intrebat despre consecintele economice ale Brexitului, conducatorul BoE a declarat ca "veniturile reale ale gospodariilor sunt cu aproximativ 900 de lire sterline mai mici decat am estimat in 2016", in ipoteza ca britanicii votau in favoarea unei ramaneri a Regatului Unit in Uniunea Europeana (UE).

Comparata cu previziunile instiutiei de la acea vreme, cresterea economica britanica a progresat cu un punct procentual mai putin decat s-a prevazut.

Insa, a adaugat Carney, acest scenariu cu privire la cresterea economica a fost revizuit in scadere in baza ipotezei unui dinamism economic "relativ slab" fata de nivelurile european si mondial, iar rezultatele inregistrate au fost, pana la urma, mai bune decat se astepta.

Luand in considerare acest context favorabil, economia britanica ar fi pierdut "pana la doua" puncte procentuale de crestere potentiala de la Brexit.
Inflatia cauzata de deprecierea lirei sterline, cresterea lenta a salariilor, slbiciunea productivitatii si lipsa investitiilor din cauza Brexitului au fost citate ca factori explicativi.

"Cresterea (economica) a fost mai buna decat se asteptau unii dupa referendum", a reactionat un purtator de cuvant de la Downing Street, evocand, "un nivel al somajului cel mai scazut din 1975" si o "crestere a salariilor reale" in ultimele saptamani.

Carney a fost audiat in Comisia Trezoreriei din Camera Comunelor la doua saptamani dupa ce Comitetul de Politica Monetara (MPC) al Bancii centrale si-a revizuit in scadere previziunile de crestere economica in 2018 si 2019, din cauza unor rezultate economice slabe in primul semestru.

Potrivit MPC, cresterea slaba inregistrata atunci (+0,1%, cel mai slab rezutat din ultimii cinci ani) are drept cauza conditii climatice nefavorabile, iar institutia se asteapta la un rezultat mai bun in trimestrula al doilea.
Sursa:Ziare.com, Foto:The Guardian

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head